Lapszámok

2015. március-április XXIII. évf. 3-4. szám

Szilvási András: Amikor a betont szürreális alakban fogalmazzák meg

A Thomas Heatherwick és Bjarke Ingel tervezte Nanyang Műszaki Egyetem rendkívül formagazdag épületegyüttes, amelyhez a szerkezeti beton plasztikusan asszisztál és a látványbeton felületek tovább gazdagítják az újdonság imázst.

A tervezők nem szerettek volna hagyományos doboz-szerű egyetemi épületet tervezni, elképzeléseiket a pályázat kiírója elfogadta, és támogatta a hagyományos építészet elvetését. A megrendelő feladatul szabta, hogy a tervezés jobban illeszkedjen az új, modernebb tanulási módszerekhez. Ennek az együttműködésnek lett látványos megjelenése a 12 toronyból álló épületegyüttes, amely 33 000 diák számára jelent lehetőséget az egyetemi szintű oktatásra.

Az eredmény egy olyan struktúra, amely dinamikusan átfogalmazza a szociális és tanuló terek létrehozásához a környezetet, egyben inspiráló a tanárok és a diákok számára is.

Az izgalmasan rugalmas formátum közelebb hozza egymáshoz a hallgatókat és a tanárokat, ösztönzően hat a szorosabb együttműködésre. A tervező Thomas Heatherwick ezt úgy fogalmazta meg, hogy az információs korban ez a legfontosabb építési és építészeti nyersanyag illik a legjobban a Campusnak, mint társadalmi térnek a megjelenítésére. A látvány egy kézzel készített plasztikus forma, ahol a zugok, erkélyek és kertek mindenkit az együttműködésre, a tanulás elmélyítésére sarkallnak. Az új egyetemi épületegyüttes oktatási mérföldkőként áll a régióban.

Az íves homlokzat előregyártott elemeihez költséghatékony módon 10 flexibilis szilikon sablont készítettek. Ez alapozta meg a komplex háromdimenziós szerkezetek elkészítését. Különleges felület és színképzést alkalmaztak, ez tette lehetővé, hogy nyers, kézzel formázott látványhatást érjenek el.

A belső térképzésben is uralkodó helyet kapott a beton, a betonnak különböző alkalmazási és építészeti látványa. A fényezett beton padlók, az álmennyezet nélküli födémek és a rajta látszó módon megjelenő épületgépészet az építészetnek egy új, modernebb formáját mutatja.

A különböző belső és tartó falak beton burkolatán a régió néprajzi hagyományai, stilizált formái jelennek meg. A tervező a beton díszburkolatok színes alkalmazásával tovább gazdagítja a térképzést.

Az épületegyüttes zárt udvari átriumos elhelyezése, a szűkülő és másutt bővülő belső terei lehetővé teszik a Szingapúrra jellemző meleg éghajlat okozta hő terhelés csökkentését a belső átszellőztetésével. Ez komoly energia csökkentést eredményez a különböző előadó, oktató és más szociális helységek hűtésénél, az elviselhető klíma megteremtésében.

Az épület homlokzatán és belső tereiben jelen van a természet. Számos kert, erkély és virágos balkon élénkíti a külső és belső átriumi homlokzatot.