Lapszámok

2015. július-augusztus XXIII. évf. 7-8. szám

Betonból készült kerékpáros pihenő

Helyi önkormányzatok, intézmények és lakosok bevonásával alakított ki betonpadokkal és fákkal díszített biciklis pihenőt a LAFARGE Cement Magyarország Kft. a tavaly megépült Királyegyháza-Szentlőrinc kerékpárút mellett idén tavasszal. A kerékpárút a biztonságos közlekedés érdekében valósult meg a cementgyár és a két település önkormányzatainak támogatásával.

A betonpihenő kialakítása során a kavicszúzalékkal feltöltött területen speciálisan erre az alkalomra tervezett betonpadokat, asztalokat és kerékpártárolókat öntöttek, valamint facsemetéket és bokrokat ültettek a LAFARGE Cement Magyarország Kft. önkéntesei. A munkálatok kivitelezésében a Concrete Crew betondesigner csapata és az Első Pécsi Lions Klub működött közre. A bicikliúttal és a hozzá kapcsolódó pihenővel a résztvevők az egészséges életmódra és a biztonságos közlekedésre szeretnék közösen felhívni a figyelmet. A beruházás az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is hozzájárul, és a későbbiekben kellemes, árnyékos pihenést tesz lehetővé az arra kerekezők számára.

A betonból készült pihenő átadására a Föld Napjához kapcsolódva április 23-án került sor, közvetlenül a betonpadok öntése és a facsemeték ültetése után. Az ünnepélyes átadón Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetője, Grím Ferenc Királyegyháza és Koltai Péter, Szentlőrinc polgármestere köszöntötték a résztvevőket. A programot a szentlőrinci és királyegyházi iskolások biciklis kirándulása is színesítette, akik a napsütéses időben az új bicikliúton megtett kilométerek után elsőként foglalhatták el a pihenőt. A Királyegyházi Cementgyár az eseményhez kapcsolódva rajzpályázatot is hirdetett a szentlőrinci és királyegyházi iskolások, óvodások számára. A rajzpályázat legjobb alkotásait speciális technikát alkalmazva betonból is kiöntötték, ezek a pályamunkák az elkészült betonpadokon láthatók viszont. Az aprólékos előkészítő munkával készült padokat kerékpár fogaskerekek lenyomatai is díszítik. A padok ülőfelületeit gumiburkolattal tették kényelmessé és az időjárásnak ellenállóvá.

A biciklis pihenő kialakítását a Királyegyházi Cementgyár dolgozói önkéntes munka keretében végezték, ezzel is hozzájárulva a Csoport célkitűzéséhez, hogy 2020-ra világszinten egymillió önkéntes munkaóra elvégzésével járuljanak hozzá a helyi közösségek fejlődéséhez. A tavaly Királyegyházán is útjára induló önkéntes program célja, hogy az átmeneti pozitív hatások helyett a helyi kezdeményezések ösztönzőjeként a közösség fenntartható, folyamatosan megvalósuló önkéntes tevékenységét is támogassa. A Királyegyházi Cementgyár önkéntesei munkaidőkeret terhére nyújthatnak segítséget a helyi programokhoz. Az így megvalósuló, valódi közösségfejlesztés a gyár, a munkavállalók és a helyben élők számára egyaránt értékeket hordoz, és hűen tükrözi a Csoport filozófiáját.