Lapszámok

2015. július-augusztus XXIII. évf. 7-8. szám

Bel- és kültéri bútorok, design-elemek

Betontárgyak otthon és hétköznapi környezetben: egyre többen fedezik fel a betonban, ebben a könnyen ápolható, ősi, mesterséges kőanyagban rejlő lakberendezési lehetőségeket. A beton műkő különösen a konyhában és a fürdőszobában hódít. Kiválóan alkalmas konyhabútorok munkapultjainak és burkolatainak praktikus, formás kialakítására. Egyedi leg színezhető, finomra csiszolható, felület kezelhető tulajdonságainak köszönhetően harmonikus egységet alkot a padló és falfelületekkel.

A fürdőszobában könnyen tisztítható, hézagmentes felületek állíthatók elő nagyméretű beton műkőlapokból. Mivel a beton tetszőlegesen formába önthető, mosdókagylók kialakítására is kézenfekvő megoldást kínál. A formavilágot illetően egészen új dimenziókat nyitnak a korszerű, nagy teljesítőképességű betonok, amelyek nemcsak keskeny, kis súlyú szerkezeti elemek megalkotását, hanem alacsony porozitású felületek és éles szélek kialakítását is lehetővé teszik, mindezt a legkülönfélébb formákban és színárnyalatokban.

A fürdőszobai és konyhai alkalmazás mellett a betonból készült bútorok és otthoni kiegészítők a lakótérben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Legyen szó asztalokról, polcokról vagy komódokról, a hagyományos kisipari módszerekkel egyedileg vagy kis sorozatban készülő betonbútoroknak hangsúlyos szerep jut a belsőépítészetben azzal, hogy segítenek érvényre juttatni a személyes ízlést és egyedi lakberendezési stílust.

A beton más anyagokkal, például fával, üveggel vagy fémmel kombinálva sem veszít vonzerejéből. A térben különösen jól megférnek egymás mellett, mi több, izgalmas kontrasztokat teremtenek a harmonikus egységbe rendeződő különböző anyagok.

Lenyűgöző és elképesztően gazdag a kínálat kültéri betonbútorokból is, amelyek alkotóik kifinomult formaérzékének köszönhetően magától értetődő természetességgel kölcsönöznek mediterrán hangulatot a kertnek. A beton ideális anyagául szolgál egyedi kialakítású kerti asztaloknak és padoknak, a nemesrusztikus stílusúaktól kezdve egészen az igényesen elegáns megjelenésűekig. A kerti bútorokat elemenként gyártják és szállítják, ami nagymértékben megkönnyíti a mozgatásukat és kezelésüket. Az egyes elemeket a helyszínen illesztik össze, szükség esetén ragasztással.

A víz az őselemek egyike, pezsdítő, egyben megnyugtató hatása különösen jól érvényesül a kertben. És ehhez még csak tavacskára vagy medencére sincs szükség. Egy kút legalább annyira hasznos és látványos tud lenni! Lehet az falikút vagy merítőkút, vízjáték vagy szökőkút, mini vízesés vagy csobogó – a folyó víz minden megjelenési formájában páratlan látványt és élményt nyújt. És bármelyik módozat optimálisan elkészíthető betonból. Olyannyira, hogy gyakran komplett készletként, szivattyúval és tartozékkal együtt kínálják ezeket.

Kialakítástól és díszítéstől függően egy-egy ilyen kút akár bámulatosan tetszetősre is sikeredhet, esztétikus műalkotásként ékesítve a kertet.

Amikor megvalósítjuk „álmaink világát” a szabadban, nem csupán kerti bútorok jöhetnek szóba, hanem más előregyártott termékek gazdag választéka is rendelkezésünkre áll. Kertfalak, cölöpsorok, kaspók, kiegészítők – ezek bármelyike otthonos, hangulatos légkört tud varázsolni a „nyári nappaliban”. A szép kertnek nemcsak a színpompás, dekoratív növényvilág az ismérve. Egy betonból készült edény egész éven át stílusos körítést ad a benne tartott növényekhez. Legfőbb erényei az értékállóság és fagyállóság, függetlenül attól, hogy antik vagy modern stílusban készült. A beton növénytartók leginkább decens földszínekben keltenek természetes hatást, de manapság nagy teljesítőképességű önterülő betonokból markáns élkiképzésű, modern látszóbeton felületek is gond nélkül kialakíthatók.

Amilyen szerteágazó a beton alkalmazási területe, olyan sokféle formában, színárnyalatban és felületkialakítással találkozhatunk a belőle készített modern tárgyakkal. Díszfalakat és kertfalakat például a legkülönfélébb rendszerekben kínálnak manapság, amelyek között a legfőbb különbség a megmunkálás módjában érhető tetten.

A megmunkálatlan felületek alkalmazása mellett napjainkban a szórt sugárral, kőszobrászati eljárással vagy hasítással strukturált felületű elemek számítanak trendinek. Egyenletes vastagságuknak köszönhetően bármilyen terepviszonyok közepette gyorsan és egyszerűen készíthetők belőlük szabadtéri használati és dísztárgyak, a rézsűtámfalaktól a pompázó virágerkélyekig. Az így kialakított falazati elemek tetejét aztán megfelelő lapokkal lehet burkolni, vagy akár növényekkel is be lehet ültetni.

Rézsűkövekkel és cölöpfalakkal, úgynevezett paliszádokkal is gyakran találkozhatunk a modern kertekben, ezek főbb megjelenési formái a lépcsőpofák, az alacsony falak és az ágyásszegélyek.

Az ilyen látványosságok egyszerre vonzzák a tekintetet és látnak el természetes térelhatároló funkciót.

Ugyanez érvényes a betonból készült kerítésrendszerekre, kapukra és oszlopokra is. Amellett, hogy elválasztanak, harmonikus egységet is teremtenek ház és kert között. A bejárati rész kialakításához is hatalmas a választék betonelemekből. Van mindenféle formájú: klasszikus és elegáns, modern és funkcionális, egyenes és ívelt, szögletes és legömbölyített. A barátságos, hívogató összhatást a jó alakíthatóság mellett itt is a változatos felület megmunkálási lehetőségek garantálják. A beton ráadásul ötletesen kombinálható más anyagokkal, például fával vagy fémmel. Csak arra kell ügyelni, hogy a különböző anyagú elemek jól illeszkedjenek egymáshoz és a környezethez. A sokoldalú elrendezhetőségen túl az időtállóság és a könnyű tisztíthatóság érdemel még feltétlenül említést az előnyök között.

A betonból készült kapukba, kerítésekbe és oszlopokba minden további nélkül beépíthetők különböző funkcionális elemek, például levelesládák, kapu - telefonok vagy kukatárolók.

(A szöveg a www.infob.de cikke alapján készült. Fotók forrása: 1., 2., 3., 5., 7. kép MC Bauchemie Kft., 4., 6. kép MABESZ.)