Lapszámok

2015. szeptember-október XXIII. évf. 9-10. szám

Színes beton bemutató park

A magyarországi technológiai fejlődés szorosan lépést tart az európai trendekkel a látszó és színezett monolit betonszerkezetek vagy burkolatok tervezése és kivitelezése terén is. Az élénkülő piaci érdeklődésre reagálva, közel három éves laboratóriumi és üzemi tesztelést követően a CRH Magyarország Kft. létrehozott egy kültéri bemutató parkot a pigmentált transzportbeton népszerűsítésére.

A próbagyártások során kikísérletezett legjobb színvariációkból készült falak, térburkolatok, oszlopok és padok alkotják a parkot, mely elsődlegesen demonstratív, másodlagosan viszont közösségi hely (bográcsozó) funkcióval is bír. A fokozódó tervezői, kivitelezői és lakossági érdeklődésre reagálva a maga fizikai valójában tudjuk bemutatni a színes szerkezeteket és a helyszíni konzultáció során akár további ötleteket és inspirációt adhatunk.

Színezett transzportbeton termékeinkhez a kísérleti fázisban többféle gyártó, különböző halmazállapotú pigmentjeit teszteltük, és a tökéletes gyártási technológia kidolgozása során számos értékes tapasztalatot szereztünk. A kivitelezőkkel szorosan együttműködve jelentős projektek keretében a színes betonburkolatok elkészítésére vonatkozó ismereteket, tapasztalatokat is begyűjthettünk. A bemutatópark egyes szerkezeti elemeiben ezek is tükröződnek.

Számos dekoratív szín felvonultatásán túl többféle felületi kialakítású térburkolat is megtekinthető a parkban. A falak és az oszlopok felületének ki alakításánál a realisztikus megjelenésre koncentráltunk, valamint új zsaluanyagokkal (polypropilen, polycarbonat) is kísérleteztünk - egyedi felületi struktúrák reményében. A park egyes elemeivel szeretnénk felhívni a figyelmet a ki vitelezés során előfordulható hibákra is.

A színek alkalmazásánál nem álltunk meg egy-egy pigment adagolási mennyiségének változtatásával elérhető árnyalatoknál, több pigmentből álló színrecepteket is alkalmaztunk, kiterjesztve ezzel a színválaszték lehetőségeit is. Profi csapatunk számára az egyedi színek kidolgozása sem jelent problémát.

Színes transzportbeton alkalmazásával egészen egyedi és újszerű szerkezetek hozhatók létre, jelentős mértékben növelve ezzel az adott épület értékét.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el hozzánk személyesen is. Időpont egyeztetés érdekében kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot a +36 30 894 7689 telefonszámon vagy a kapcsolat@hu. crh.com e-mail címen.