Lapszámok

2015. szeptember-október XXIII. évf. 9-10. szám

Beton- és acélkorrózió a szennyvízkezelési beton és vasbeton szerkezeteknél

Társaságunk 2000-ben kezdett piaci nyitása óta a hazai szárazanyag - gyártás egyik kiemelkedő szereplőjévé vált. Fő termékcsoportjaink - vakolatok, habarcsok, burkolástechnikai termékek és hőszigetelő rendszerek gyártása mellett 2010-tôl a beton felületvédelem területén is jelentős fejlesztéseket hajtott végre, és komoly piaci sikereket ért el. Referenciáinkból válogatunk…

Lakókörnyezetünkben szétnézve nehezen találunk olyan épületet vagy építményt, amelynél – ha másként nem is – legalább kiegészítő elemként ne alkalmaznánk betont vagy vasbetont. A leggyakoribb esetben mint teherhordó szerkezetet alkalmazzuk, hiszen a beton igénybe vehető nyomásra és acéllal kiegészítve húzható-hajlítható szerkezetek alakíthatóak ki. A szennyvízkezelési szerkezeteknél, mint a dorr medencék, szennyvízátemelők, ülepítők stb. gyakran alkalmazott anyag, a vasbeton viszonylag alacsony bekerülési költsége, könnyű kialakíthatósága, terhelhetősége miatt.

Az időjárási hatások, agresszív, káros anyagok (elsősorban a gázok és azok savai, sói pl. CO2, SO4) és a használat okozta elváltozások a betonjainkat károsítják. A károk mértékének fokozatos növekedése figyelmeztet: a beton is javításra, illetve védelemre szorul. A magasépítésben éppúgy, mint a csatorna vagy mérnöki műtárgyaknál. A szennyvízkezelés műtárgyai a normáltól eltérő, nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ezeknek a szerkezeteknek az elvárt élettartama jóval kevesebb, mint egy általános – csak az időjárási körülményeknek kitett – terhelésű szerkezeté, felújítási ciklusai gyakoribbak. A legtöbb esetben kifizetődőbb a meglévő szerkezet felújítása, és védőbevonattal történő bevonása, mint a régi szerkezet elbontása után új szerkezetet építeni. Szennyvízkezelési műtárgyak felújítására ideális megoldás a Sakret beton- és csatornatechnikai termékek alkalmazása.

A felújítás menete (erősen függ a szerkezet terheltségétől és a tönkremenetel mértékétől):

1. a károsítók anyagokkal terhelt építőanyag eltávolítása (minél több károsító – só és egyéb vegyi anyag – marad a szerkezetben, annál nagyobb kockázatot jelent a későbbiekre nézve)

2. amennyiben szükséges, szerkezetmegerősítést kell készíteni (lőtt - habarcs vagy beton, hézagkitöltés, injektálás stb.)

3. az alapfelület előkészítése SAKRET MKH korrózióvédő és tapadóhíddal (főleg vasbeton szerkezetek acélbetétei esetén szükséges)

4. SAKRET IMA 2 szulfátálló javító - habarcs bedolgozása (ügyelni kell a hézagmentes kialakításra, és a meg - felelő felületi eldolgozásra)

A SAKRET IMA 2 szulfátálló javító - habarcs alkalmazásakor nem szükséges külön felületvédelmet készíteni, mert a kikötött habarcsnál tapasztalható penetráció csekély, és a károsítók több év eltelte után sem jutnak el a teherhordó szerkezet síkjáig. A habarcs állékony, ezért fej fölötti munkára is alkalmas.

Az új generációs szulfátálló javító - habarcsok – mint a SAKRET IMA 2 - minden fizikai és kémiai tulajdonsága ideális anyaggá teszi, mert zsugorodás kompenzáltak, könnyen bedolgozhatóak, végső szilárdságuk nagy, teljes mértékben ellenállnak a biogén és kémiai károsítóknak (pH 1!), és az építkezés helyszínén csak vizet kell hozzáadni.

Hagyományos javítással szembeni előnyök:

  • a SAKRET MKH passziválja az acélbetétet, megóvja a későbbi korróziótól,
  • a SAKRET IMA 2 habarcs nem repedezik, zsugorodik,
  • a termék fagy-, időjárás-, sav- és szulfátálló,
  • ellenáll az általános vegyi anyagoknak, baktériumoknak és UV sugárzásnak,
  • kiváló tapadása van régi és új ásványi felületeken.