Lapszámok

2016. március- április XXIV. évf. 3-4. szám

Budapestre jött a Nervi kiállítás!

Több európai állomás után 2016-ban Magyarországra is ellátogat a világhírû szerkezettervezô, Pier Luigi Nervi életét és munkásságát bemutató „Pier Luigi Nervi - Architecture as Challenge” címû kiállítás. A Duna-Dráva Cement Kft. által támogatott esemény a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, illetve a FUGA-ban tekinthetô meg.

1. kép Pier Luigi Nervi

Pier Luigi Nervi (1891-1979) olasz származású szerkezettervezőt a vasbetonépítkezés legjelentősebb és leginnovatívabb képviselőjeként tartja számon az építész szakma. A XX. század nagyhatású építész mérnökét 45 éve avatta díszdoktorrá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A kiállítás ebből az alkalomból az Építészmérnöki és Építőmérnöki Kar összefogásának köszönhetően Budapesten is látható. A látogatók a szerkezettervező legkiemelkedőbb munkáiról tájékozódhatnak, mindemellett pedig képet kaphatnak a korszak kulturális, gazdasági és politikai hátteréről is.

2. kép Palazzetto dello Sport

A XX. században megváltozott a terek iránti igény, egyre több csarnokra lett szükség, ez pedig újszerű megoldásokat követelt a mérnököktől. A kötöttebb síkbeli szerkezeteket - mint a gerenda vagy a tartókeretek - elkezdték felváltani a héjszerkezetű vasbeton kidolgozások, melyek Nervi kreativitásával párosulva lenyűgöző térhatású szerkezeteket hoztak létre. A kiállított anyagok erre az innovációs nyitottságra és a beton, mint építőanyag bátor, kreatív felhasználási lehetőségeire hivatottak felhívni az építészet iránt érdeklődők figyelmét.

3. kép Palazzo del Lavoro

A mérnök életművét bemutató kiállítás fő támogatója a Duna-Dráva Cement Kft. Az építőipar fontos szereplőjeként a vállalat igyekszik hozzájárulni az olyan kezdeményezésekhez, amelyek lehetőséget biztosítanak a beton, mint építőanyag széles körben történő népszerűsítéséhez, illetve a betonnal kapcsolatos tévhitek és hibás berögződések eloszlatásához, ezzel is elősegítve az iparág folyamatos fejlődését. Pier Luigi Nervi munkásságának jelenlegi, alapos elemzése újra ráirányíthatja a figyelmet a formai találékonyság szerkezettervezésben betöltött szerepére, illetve a betonban, mint a víz után a világ második leggyakrabban használt anyagá ban rejlő potenciálra.

4. kép Repülôgép hangár héjszerkezete
A kiállítás három helyszínen,
 március 21-25-ig a BME aulájában,
 március 28-tól április 29-ig a BME K210-es termében,
 május 5-24-ig a FUGA Budapesti Építészeti Központban tekinthető meg.

 

További információ: www.duna-drava.hu/nerviprojekt