Lapszámok

2015. szeptember-október XXIII. évf. 9-10. szám

Szórád Tamás, Koics László: Amikor az esztétikum találkozik a stabilitással

Az aktuális trendek az előregyártott beton szerkezetek esztétikájával kapcsolatos igények fokozott előtérbe kerülését mutatják. A kifejezetten látszóbeton, vagy akár az egy szerűen festetlenül megmaradó betonszerkezetek megfelelő kidolgozása és megvalósítása nekünk, kivitelezőknek ad érdekes kihívást és megoldandó feladatot. A látványos, kevésbé szokványos építészeti elgondolások folyamatos minőségi előrelépésekre ösztönöznek bennünket, mind a tervezés tekintetében, mind a termékgyártás technológiájában.

A Szombathelyen épült FALCO Zrt. FS-KT csarnoka esetében is egy különleges építészeti igény alapján kellett létrehoznunk az előregyártott tartószerkezetet. Az egyes betonelemek kialakításában ahhoz az elképzeléshez kellett igazodni, hogy a nagy fesztávolságú és látványos ragasztott fatartóból készülő tetőszelemenek alá stabil, gazdaságos, mégis impozáns vasbeton vázszerkezetet kell kivitelezni. A kéthajós csarnokszerkezetben a nagy fesztávolságú, 31 és 41,6 m hosszú ragasztott fatartók alátámasztása és csomóponti kapcsolata a homlokzati oldalakon, a pillérfejeken úgynevezett villában, a középső raszteren főtartó gerendákon alakították ki. Az épület alaprajzának követnie kellett az építési telek adottságait, mely így két homlokzati oldalán is trapéz alakúvá vált.

A kialakult változó fesztávolságok egyedivé tették az érintett csomóponti kialakításokat. Az érintett szakaszokon trapéz keresztmetszetű, villás fejkialakítású pillérek kerültek gyártmánytervezésre, egyedileg változó síkú gerenda felfekvéssel és kapcsolattal. Az anyagukban különböző tartószerkezeti részek vízszintes erő átadását és együtt dolgozását csavaros kapcsolat biztosítja, melyhez a gyártáskor az áttöréseket képző szerelvényeket különös gondossággal kellett elhelyezni.

A csarnokszerkezet középső tengelyén a nagy fesztávolságok és az eredő tetőterhek miatt olyan geometriájú és jelentős tömegű tartókat kellett volna beépíteni, hogy azok gyártása, szállítása és helyszíni beépítése túlzott építési költségeket eredményezett volna. Közös konzultáció alapján a tervezők a főtartók megkettőzéséről döntöttek. Az együtt dolgozó tartók egyenkénti tömege így is jóval meghaladta volna az ésszerű gyártási és szállítási határokat, ezért az önsúly csökkentésének érdekében további áttörések kerültek elhelyezésre a betonelemekben a gyártás során. A tartók együttmozgását utólagos csavarozás biztosítja. Az egyes főtartók tömege a komplett kialakítást követően végül 30 tonna alá esett.

A termékgyártás során fokozott figyelemmel kísértük a betonelemek minőségét, a betontechnológia megfelelőségét, melyek a beépítést követően homogén és tetszetős összképet alkottak az épületszerkezetben.

A végeredmény: erős és esztétikus betonelemek, melyek jól illeszkednek ebbe a fatartókkal elképzelt látványvilágba.