Lapszámok

2023. december XXXI. évfolyam VI. szám

Kis Tünde: Már kirakós játék is készült betonból

„Kirakós játékok már a régi Babilóniában is léteztek, de ez a játék akkor még nem létezhetett, mivel ihletője a mai számítógépes grafika eszköztára. Ezért is érezzük egyből otthonosnak. ... Pontosan eltalálta azt a nehézségi szintet, ami kellemes kihívást okoz, letisztult formaisága játékosan von be a térgeometria összetett világába" – így méltatta a Logifaces betonjátékot Mérő László professzor.

A játék egy egyenlő oldalú háromszög alapú hasábból kapott csonkoltprizma-elemekből áll. A prizmák sarkai különböző – 1, 2, 3 – egység magasságúak, a kombinációkból ily módon összesen 11–féle elem lehetséges. A legalapvetőbb feladvány az egyenlő oldalú háromszög kirakása az összes elem felhasználásával. A kirakás egyetlen szabálya az ugrás nélküli folyamatos felület alkotása. A kirakós játék betonból készült – ami önmagában ritkaság. Hogy miért ezt az anyagot választotta, egyáltalán mi adta az indíttatást a Logifaces betonjáték megtervezéséhez, elkészítéséhez, erről Lakos Dániel tervezőt kérdeztük.

- A játékot 2012-ben terveztem a MOME meghívására az „Agyalj rajta” játékpályázatra. A zsűri elnöke Rubik Ernő volt. A pályázaton csak döntős helyezést értünk el, viszont végül csak a mi termékünk került gyártásba. Egy évvel később megkaptuk érte a Formatervezési díjat, majd 2014-ben az Indiegogo közösségi finanszírozású platformon indítottuk útjára a már betonból készült játékot, immár termékként. A kitűzött cél dupláját értük el, és ebből az összegből, illetve a sikerből táplálkozva valóban meg tudtuk alapozni a sorozatgyártást. A jellegzetes svájci csokoládéra emlékeztető csomagolás is saját terv, amely Hungaropack-díjat is nyert.

- A játékban milyen szerepet játszik, milyen többletet ad a beton, miért nyúltak ehhez az anyaghoz?

- A játék első változata fából készült, de faanyagból nagyon körülményes a gyártás, a sok utómunka költségessé tette volna a tömeggyártást. A beton ugyanakkor kü - lönlegessé teszi a játékot, az elemek súlya, tapintása eleganciát kölcsönöz a reliefszerű kirakósnak. Az anyag nem igazán ideális gyerekjátéknak, de exkluzív menedzserjátékként, szuvenírként nagy népszerűségre tett szert.

- Igényelt-e különleges receptúrát, technológiát a betonnal való munka? Mi volt a kihívás az anyag használatában?

- Sok anyaggal kísérleteztünk, a legjobb eredményt a legfinomabb szemcseszerkezetű mixszel értük el. A sarkokban előszeretettel megmaradnak az apró buborékok, ez az egyik legnagyobb kihívás. A kezdetekben Sipos Balázs üvegművész segített a technológiában, tőle tanultuk a szilikát-technológiában használatos fortélyokat, az ősmintát, a szilikon mintavételt, az öntési technikát. A beton összetételét is ő változtatta meg, szitálással átalakítva egy másik keverék arányait. Végül a Mapei egy bizonyos keveréke mellett döntöttünk, amely a nagy szilárdság mellett gyorsan köt, kedvezően képlékeny, könnyen kezelhető. A betont különböző – a kerámiaiparban is használatos – pigment segítségével anyagában színezzük. A színes változatok a szürkénél általában népszerűbbnek bizonyultak.

- Milyen visszajelzések érkeztek, érkeznek a játékhasználók részéről: hogyan fogadták egy ilyen szokatlan anyag használatát?

- A beton – a tagadhatatlan törékenysége ellenére – kedvelt, trendi anyag, a jellemzően könnyű fa vagy műanyag játékokkal szemben a minőség érzetét kelti, valószínűleg ezért lett sikeres.

- A betont mint anyagot használták, használják-e más tárgyak tervezéséhez? Egyáltalán a dizájnerek fejében benne van-e a beton mint lehetséges alapanyag?

- A betonnak komoly jelene van, használják ékszer, bútor, dekortárgyak alapanyagaként is. Mi sem csak kizárólag játékot készítünk belőle, hanem például kegytárgyat, díjtárgyakat is, egyedi megrendelésre, kis mennyiségben is.

(fotók: Planbureau Stúdió)