Lapszámok

2023. december XXXI. évfolyam VI. szám

Nagy teljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése

A 297,55 millió forint európai uniós támogatás segítségével nagy teljesítményű feszített vasbeton főtartók fejlesztése valósul meg a FERROBETON Zrt.-nél.

A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként két új nagyteljesítményű tartócsalád jön létre. Egyrészt egy szélesebb fejszélességű „I” keresztmetszetű hídgerendacsalád 30–45 m nyílástartományban, várhatóan 1,80–2,00 m keresztmetszeti szerkezeti magasság mellett. Másrészt egy új hídgerenda-tartócsalád „U” keresztmetszettel 28–38 m közötti nyitástartományban. A projekt során kutatás-fejlesztési feladatokat hajtanak végre a szerkezeti könnyűbeton alkalmazásának lehetősége területén. Amenynyiben a kutatás-fejlesztés igazolja, akkor az előző tartótípusok akár szerkezeti könnyűbetonként is megvalósulhatnak.


A FERROBETON Zrt. projekteredménye az építőanyagiparban a hídgerendagyártás területén, illetve a speciális ipari épületek építése kapcsán a nagy teherbírású tartószerkezetek építése területén alkalmazható. A projekt megvalósításán keresztül a várható legfontosabb eredmény vállalati szinten az új termékcsoportok kialakítása, bevezetése és értékesítése hazai, illetve nemzetközi építési piacokon. A projekt eredményeként megszerzett tudás, illetve új technológia továbbértékesítése is megvalósulhat. Az új hídgerendák, valamint a közlekedési infrastruktúra–betonelemek vonatkozásában elsődlegesen a magyar állam – annak képviseltében a ÉKM (Építési és Közlekedési Minisztérium) és MÁV – lehet az elért eredmények elsődleges felhasználója, és beépítője az ország bármely területén. Természetesen önkormányzati és magán beruházású projektek megrendelőire is számít a vállalkozás.

A projekt a GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022- 00095 azonosító számú pályázatból valósul meg.

(fotó: Beton újság)