Lapszámok

2023. december XXXI. évfolyam VI. szám

Hiány és emlékezet – Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett

Nagyszabású rendezvénysorozattal, kiállítással, konferenciával tiszteleg Breuer Marcell világhírű építész, a 20. századi modern építészet meghatározó alakja előtt szülővárosa, Pécs.

Breuer 1902. május 21-én Pécsett született és nevelkedett. Húszéves sem volt, amikor szülővárosát elhagyva megkezdte tanulmányait a Bauhausban. A század első évtizedeiben bútortervezőként szerzett nevet magának, majd miután 1937-ben az Egyesült Államokba emigrált, építészként vált ismertté. 1968-ban a Time magazin a modern építészetet meghatározó 13 alkotó egyikeként emlegette.

A Zsolnay Negyedben november elején nyílt kiállítás – amely január közepéig látogatható – ezeket a kettőségeket villantja fel: a bútortervező és brutalista építész stílusjegyei, a világpolgár és Magyarország kapcsolatát. A kiállításon Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is láthatók.

November 30-án Breuer életművéről rendeztek konferenciát, az előadások az életmű egyes szegmenseinek bemutatásával, a kutatás lehetséges irányainak és feladatainak kijelölésével, illetve személyes visszaemlékezések és életrajzi dokumentumok közzétételével járultak hozzá Breuer Marcell alkotói karakterének pontosabb megismeréséhez és mélyebb megértéséhez.

(forrás: zsolnaynegyed.hu, fotó: CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index. php?curid=138034)