Lapszámok

2023. december XXXI. évfolyam VI. szám

A magyar építészet napja december 16-a

Lázár János építési és közlekedési miniszter egyéni képviselői indítványaként az Országgyűlés december 16-át – Kós Károly születésének napját – a magyar építészet napjává nyilvánította.

Az Országgyűlés egyhangú döntésével egyetértett Lázár János javaslatával, amely szerint az íróként, képzőművészként és politikusként is jegyzett Kós Károly egész életpályája hiteles volt. Amit az erdélyi polihisztor a magyar ügyről, a nemzeti ügyről, a közügyről és az építészetnek vagy a művészetnek ebben való szerepéről vallott, az pártállástól függetlenül mindenki számára követendő. Kós Károly művészete úgy válaszolt a korabeli trendekre és volt ezáltal korszerű, hogy közben a legértékesebb építész hagyományainkat is megmutatta és megőrizte.

A magyar építészet napja nem pusztán egy emléknap. Nem csupán Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja, hanem a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap is. Az idei évtől december 16-án adják majd át az állami építészeti díjakat és új elismerésként a Kós Károly-díjat is mint az építész szakma legnagyobb elismerését.

(forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium, fotó: Beton újság)