Lapszámok

2023. december XXXI. évfolyam VI. szám

Köszöntő

A beton napjaink egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt építési alapanyaga. A betonnal való kapcsolódás egy fontos eszköz ahhoz, hogy megértsük, mit hoz a jövő az építészetben és az építőipari alapanyagok felhasználása terén.

A betonnal való ismeretségem gyermekkoromban kezdődött, amikor csodálattal figyeltem a fejlődő világot és az építészetben rejlő lehetőségeket. Az egyetemen építészmérnök és építész tanári diplomát szereztem, amit később menedzseri tanulmányokkal egészítettem ki. Az eddigi szakmai pályafutásom során alkalmam nyílt a megszerzett elméleti tudásomat előbb építési kivitelezési projektben, majd a kereskedelemben kamatoztatni. Jó volt látni és megtapasztalni, hogyan is működik a beton, milyen kérdéseket vet fel a felhasználók oldaláról a gyakorlatban. Az elmúlt 28 év során szerzett szakmai tapasztalataim alapján úgy vélem, hogy a jövő építészetét továbbra is a beton fogja meghatározni. A nagy kérdés csak az, miként lehet a betonszerkezeteket könnyűszerkezetes technológiákkal ötvözve fenntartható épületeket építeni. A hangsúly a beton térnyerésén és a környezettudatos építészeti megoldásokon van és lesz is.

És milyen szerepet játszhat ebben a cementipar? A világon a második legtöbbet használt anyag a beton, amelynek legfontosabb alkotóeleme a cement. A Királyegyházi Cementgyár indulása óta stratégiai prioritás számunkra a cementgyártás során a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése. Célként határoztuk meg, hogy 2040-re a Holcim Magyarország Kft. teljes működése során elérjük a nettó karbonsemleges működést, ezért a cementtermékek gyártása során a CO2 -kibocsátás mérséklésére teszünk lépéseket: különböző környezetvédelmi beruházásokat valósítunk meg, valamint zöld cementtermékek előállításán dolgozunk. Mindezt tesszük úgy, hogy a kisebb ökológiai lábnyomú cementek gyártása mellett is biztosítjuk a termékeink magas minőségét, amelyek megfelelnek a vásárlóink igényeinek és hozzájárulnak a fenntartható hazai építkezések megvalósításához. A cementjeink minőségének garantálása érdekében folyamatos minőségellenőrzéseket végzünk nemcsak a cementen, de a belőle készült betonon is. Fontosnak tartom, hogy az alacsony karbonlábnyomú gyártási technológia mellett a felhasználók szempontjait is figyelembe vegyük és értsük meg azokat. Ezért folytatunk párbeszédet termékeink végfelhasználóival éppúgy, mint betontechnológusokkal és a cementgyárak külső minőségbiztosítási laborjaival, hiszen a gyakorlati alkalmazás során felmerülő technikai megoldások megértésével és a minőségellenőrzési kritériumoknak való megfeleléssel még kiválóbb és korszerűbb alapanyagokat állíthatunk elő.

Mindemellett kiemelten kezeljük a munkavállalók, a környezetünkben élők és a velünk együtt dolgozók környezettudatos szemléletének elősegítését, oktatását.

A betontechnológia rengeteget változott az elmúlt évtizedben. A változó építési technológiák, a fenntartható építészeti megoldások iránti igény növekedésével új lehetőségek nyíltak. A szép betonszerkezetek, a felületkezelés nélküli látszóbeton-felületek és a 3D-nyomtatott technológia új megoldásokat jelentenek az építészetben, amelyeket a cementgyártásban a kis lábnyomú termékek előállításával tudunk támogatni. A beton ipari felhasználásán túlmenően a művészeti célú, kreatív felhasználás terén is nagy potenciál rejlik. Bár a betont klasszikusan rideg ipari alapanyagnak tartják, ezzel szemben mi, a Holcim Magyarország Kft.-nél a beton sokszínűségét is meg szeretnénk mutatni, mivel az alapanyagnak van létjogosultsága a kortárs dizájnban, a művészetekben és akár a lakberendezés terén is.

Putler Csaba
értékesítési igazgató
Holcim Magyarország Kft.