Lapszámok

2023. október XXXI. évfolyam V. szám

Matteo Dracont: A szálerősítésű beton számos előnye

Praktikusság, alacsonyabb költségek és kisebb környezetterhelés a szintetikus makroszálak használatával.

A szálerősítésű beton az egyik legszélesebb körben használt anyaggá vált az ipari padlók gyártásához, és világszerte számos szabvány, illetve irányelv ad útmutatót a padló szerkezeti kialakítására. A tervezőknek ezért alapvető szerepük van; meg kell fogalmazniuk a padlótól elvárt mechanikai és vegyi követelményeket, meg kell határozniuk a felhasználandó anyagok jellemzőit, és szükség esetén statikai számításokat kell végezniük. A kívánt eredmény érdekében a tervezést követően célszerű a padlót vizsgálatoknak alávetni, mind a kivitelezés során, mind pedig a végleges állapotában.

Szálak felhasználásával létrehozott betonpadló, a munka befejezésekor

A felhasznált beton keverékének tervezése döntő szerepet játszik a kiváló minőségű ipari padló létrehozásában. A szintetikus makroszálak betonba történő bevezetésével a hagyományos betonacél csökkenthető vagy teljesen helyettesíthető az ipari padlókban, ami olyan előnyökkel jár, mint az alacsonyabb költségek, a sokkal egyszerűbb beépítés, valamint a CO2-kibocsátás jelentős mérséklése. A szálak használata a betont, amely alapvetően rideg anyag, lényegesen szívósabbá teszi. Szintetikus makroszálak A makroszálak ipari padlókban való felhasználása világszerte rohamosan növekszik, köszönhetően a tervezők és az építőipari vállalatok növekvő számának, akik elismerik, hogy a makroszálak képesek megfelelni a tervezési követelményeknek. A makroszálak háromdimenziós megerősítést biztosítanak a mátrixon belül, és statikailag jól együttműködnek a betonnal, az EN 14889-2:2006 „Szálak betonhoz. Polimer szálak” európai szabványnak megfelelően, amely szerkezeti felhasználásra is meghatározza a különböző típusú szálakat.

A MAPEFIBRE ST 50 TWISTED csavart típusú polimer makroszálak szerkezeti felhasználásra.

A szintetikus szálak fenntartható technológiája könnyen azonosítható mind a gyártási fázisban, mind a termék alkalmazási fázisában.

A beton maradó szilárdságának növelésére használt szintetikus makroszálakat az EN 14651 európai szabvány szerinti vizsgálatnak vetik alá, amely tartalmazza a szálerősítésű beton szívóssági osztályának és ezáltal a beton repedés utáni maradék teljesítménytulajdonságainak mérésére szolgáló vizsgálati módszert.

A környezeti hatások csökkentése
A szintetikus szálak fenntartható technológiája könnyen azonosítható mind a gyártási fázisban, mind a termék alkalmazási fázisában.

A szintetikus szálakat különböző típusú polimerek granulátumainak összeolvasztásával, majd különböző formájú és mechanikai tulajdonságú szálak extrudálásával állítják elő. A gyártási folyamat során keletkező öszszes hulladékot folyamatosan összegyűjtik és újrahasznosítják, így a szintetikus szálak gyártása a körforgásos gazdaság elvei szerint „hulladékmentes” folyamatnak minősül.

A MAPEFIBRE ST 42 hullámosított típusú polimer makroszálak szerkezeti felhasználásra.

A másik szempont, amely a szintetikus szálakat fenntartható technológiává teszi, az alkalmazásuk, amely sokkal költséghatékonyabb, mint a hagyományos acél megerősítés. Az acélháló szállításának és alkalmazásának/elhelyezésének kiküszöbölése az építőanyagok felhasználásának jelentős csökkenéséhez és ennek következtében az ezzel egyenértékű CO2-kibocsátás mérséklődéséhez vezet.

Tervezés támogatása
Egy ilyen modern és egyre inkább fenntartható megközelítéssel a tervezők kulcsszerepet játszanak a környezetre kevéssé ható anyagok kiválasztásában. Ez azt jelenti, hogy ki kell számítaniuk egy épület életciklusának elemzését, és meg kell határozniuk azokat az építési technikákat és eljárásokat, amelyek csökkentenék az építésükhöz szükséges időt. Ezzel a megközelítéssel összhangban a Mapei támogatást nyújt a padlótervezőknek, illetve fenntartható és innovatív megoldásokat javasol a Mapefibre makroszálakat tartalmazó szálerősített beton felhasználásával.

(fotók: MAPEI)