Lapszámok

2023. október XXXI. évfolyam V. szám

Az építőipar digitális forradalma - elérhető a digitális betonérettség-vizsgálat

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) az anyavállalatához, a Heidelberg Materials-hoz hasonlóan arra törekszik, hogy ne csak egyszerűen kielégítse a vásárlók termékigényeit, hanem olyan ügyfélközpontú megoldásokat kínáljon, amelyek valódi építési kihívásokra adnak választ.

A vállalat a folyamatos fejlődésre és a környezettudatosságra is kiemelt figyelmet fordít. Éppen ezért a „digitális forradalom” részeként a piacon elsőként egyedi fejlesztés alapján 2022-ben bevezették a Digitális Szállítólevelet, amellyel teljes mértékben kiváltják a papír alapú dokumentációt.

Ennek a folyamatnak a részeként mutatták be a digitális érettségvizsgáló eszközt, amelyet technológiai partnerükkel, a Giatec-kel együttműködve fejlesztettek ki.

Digitális betonérettség-vizsgálat
A Giatec SmartRock™ egy vezeték nélküli érettségvizsgáló, amely valós idejű adatokat szolgáltat a beton szilárdulásának fejlődéséről. Mindez lehetővé teszi az építkezés gyors és biztonságos, hatékony előrehaladását, amely a projekt időtartamának és munkaerőköltségének csökkentését segíti elő.

A digitális érettségvizsgáló egy egyszerű módszer a beton nyomószilárdságának becslésére. A szilárdság kritikus fontosságú tényező annak meghatározásában, hogy mikor léphet biztonságosan a következő fázisba a projekt (a szerkezet kizsaluzása, terhelhetősége, utólagos feszítése stb.).

A nyomószilárdság becslése az idő és a hőmérséklet együttes adatainak kiértékelésén alapul. Valós idejű méréséhez pedig kulcsfontosságú a megbízható eszköz, amely nem más, mint a SmartRock™ digitális érzékelő.

Hatékonyság, gyorsaság
Az érzékelőt a betonba teljesen beágyazva a betonacélra rögzítik, a működése pedig nem igényel karbantartást.

A beton megfelelő szilárdságának ismerete kulcsfontosságú az építkezés időtartamának lerövidítéséhez, amely az eredményesség maximalizálását és a költségek csökkentését segíti. Nincs jobb módja annak, hogy a kivitelező biztos legyen a beton szilárdságában, mint a helyszíni adatmérés.

A SmartRock™ a teljes folyamatot korszerűsíti azáltal, hogy

  • az eredmények begyűjtése valós időben történik,
  • az adatokat megszakítás nélkül naplózzák,
  • az elemzés és a jelentéskészítés pedig automatizált.

A SmartRock™ eszközről további információ a DDC Betonüzletágának megújult weboldalán olvasható: www.ddcbeton.hu

(fotók és ábra: DDC)