Lapszámok

2023. október XXXI. évfolyam V. szám

Rajki Diána: Az előregyártott betontechnológia nem idézi a házgyári paneles építkezést

Az előregyártott betontermékek már kevés szakemberben idézik a 1980- as évek házgyári paneljeit, és a megkérdezett építkezést, felújítást tervező magánemberek is inkább előnyösnek gondolják ezt az építési módot – derült ki a közelmúltban zajlott felmérésekből.

A több évtizede a szakma véleményét szondázó Építési Piaci Prognózis kiadója, a Build Communication rendszeresen végez felméréseket az építőiparban érintett szakemberek, valamint az építkezők, felújítók körében. Az elmúlt években a piac gyakorlatilag minden szegmensében készült adatfelvétel a betontechnológia és a betontermékek megítéléséről. Alábbi összefoglaló a jóval több témában információt gyűjtő kutatás a betonhoz mint építőanyaghoz és mint technológiához kapcsolódó eredményeiből szemléz.

Az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány, az építőanyag- és munkadíjak kalkulációját nehezítő bizonytalanságok miatt teret nyertek a gyors építkezést lehetővé tevő, és a költségvetés legalább egy részének kézben tartását támogató építési módok. Ilyen lehet az előregyártott betonelemekből történő építés is. Ugyanakkor az egyre több fajta, magas szinten előregyártott építőanyag közül az otthonteremtésben, felújításban gondolkodók körében végzett felmérés szerint a legtöbben a beszerelésre magas fokon előkészített tetőablakokkal, az előregyártott hőszigetelő panelekkel és előszerelt kéményekkel találkoztak már. A válaszadók csupán valamivel több mint 10%-a hallott a családi házas építkezéseken is egyre több helyen felbukkanó, azt rekordsebességre gyorsító előregyártott vasbeton falakról és födémekről.

Érdekes tendencia, hogy 15 éve még sokan visszarettentek volna a ’80-as évek házgyári építkezéseihez talán látványában sem hasonlító panelektől, mára a szakemberekhez hasonlóan az építtetők sem azonosítják a modern előregyártott betontechnológiával épülő házakat az elavultnak számító panelépületekhez. Az építkezők, felújítók körében a megkérdezettek 76%-a inkább hisz a technológia előnyeiben, és mindössze a válaszadók 15%-a szerint hasonlít a korábbi építési módhoz, ezért nem szívesen választana egy így készült házat otthonául.

Azt, hogy egy ilyen szerkezettel tervezett ház teljesen igényre szabható, minden negyedik válaszadó tartotta előnyösnek. Az előregyártott betontermékek többek között gépészeti előkészítéseiből is adódó gyors, ütemezhető és ellenőrzött minőségű építkezést is sokan gondolják hasznosnak. Mindössze 6% nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen lakna beton házban és 4% gondolja, hogy az előregyártás korlátozza a kreativitást, vagy az egyedi otthon kialakítását.

Az építkezés/felújítás folyamatában a kutatásban részt vevők is a legfőbb problémaként a megfelelő szakember megtalálását jelölték meg, valamint az építőanyagárak kiszámíthatatlansága miatti bizonytalanságot, amely nehezíti a költségvetés kézbentartását. Mindezekre a problémákra egyfajta megoldást kínál az előregyártott betontermékekből történő lakásépítés, és ezt az említett felmérésben részt vevők ötöde is így gondolta.

Előregyártott építőanyagok: inkább az előnyök dominálnak
Az előregyártott építőanyagok és a munkaerőhiány összefüggései kapcsán a potenciális építkezők válaszaiból egyértelmű, hogy inkább a pozitív kijelentésekkel azonosultak: a gyors kivitelezés és a szakszerű építkezés lehetősége került a rangsor elejére.

Legjobban betoncseréppel szeretnek fedni
Miközben az építkezők/felújítók körében még mindig népszerűbb a kerámia tetőcserép (41%), és a beton tetőfedő anyag 14%-kal csak a harmadik helyet szerezte meg az alumínium (22%) mögött, addig a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek körében végzett felmérést kitöltők a beton tetőcseréppel dolgoznak a legszívesebben. Az okokat firtató kérdésre a tetőfedők a beton tetőcserepek tartósságát, méretpontosságát, könnyű alkalmazhatóságát, a valamit a gyártók a termékhez kapcsolt szolgáltatásait emelték ki. A felmérésben részt vevők körére jellemző, hogy a válaszadók között egyenlő arányban képviseltették magukat az ácsok, a tetőfedők és bádogosok. A szakmában eltöltött idő alapján elmondható, hogy a válaszadók több mint fele legalább 20 éve a szakmában dolgozik, azaz jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezik.

Érdekes sorrend alakult ki azzal kapcsolatban, hogy az építkezők, a felújítók mit gondolnak, mely gyártási technológia terheli a legjobban a környezetet. A betongyártás a középmezőnybe került, az építéskémiai termékek és a polisztirol hőszigetelőanyagok gyártását környezetterhelőbbnek gondolják a kitöltők.

(fotó és ábrák: Build Communication, Leier, Beton újság)