Lapszámok

2023. október XXXI. évfolyam V. szám

Rácz Attila: Megtörtént a Csomay-oszlop restaurálása és ünnepélyes átadása

A BETON újság 2018 februári lapszámában mi is beszámoltunk (Dr. Kovács Kristóf: A világ utolsó Bourgeat vasbeton villanyoszlopa) a Pannon Egyetem területén található különleges Bourgeat előregyártott technológiával készült beton villanyoszlopról, a Csomay-oszlopról.

A használaton kívüli, egyre romló állapotú 100 éves Csomay-oszlop „megmentésére” 2015-ben Szurmai Zoltán – akkor még a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Szakcsoportjának vezetője – indított kezdeményezést Gombor József villanyszerelő mester javaslatára. A projektet a Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarája karolta fel. A kamara tagjai el is készítették az oszlop restaurálására szolgáló beavatkozások terveit és beszerezték a szükséges hozzájárulásokat mind az építési hatóságtól, mind pedig a terület tulajdonosától, a Pannon Egyetemtől.

A restaurálást sokáig a szükséges anyagi forrás, valamint a vállalkozói háttér hiánya akadályozta. Ezek áthidalására tett próbálkozások eredményeként vonták be a folyamatba a Pannon Egyetemért Alapítványt, amely segítségével sikerült előteremteni a felújításhoz szükséges erőforrásokat. A Csomay-oszlop restaurálásához a Pannon Egyetemért Alapítvány Kuratóriumán kívül több magánszemély és kkv mellett a Magyar Betonelemgyártó Szövetség is hozzájárult adományával.

A restaurálást követően az oszlop ünnepélyes avatására 2023. szeptember 5-én került sor Veszprémben, a Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarája által szerezett Európai Mérnöknap rendezvénysorozat keretén belül. A kamara elnöke, Zalavári István egy, az oszlop mellett található emléktáblát is leleplezett, amely a Csomay-oszlop történetének és a restaurálást támogatóknak állít emléket. A ceremóniát követően az ötletadó Gombor József villanyszerelő mester – aki a felújítást eredeti lámpatesttel és szerelvényekkel is támogatta – átadta az oszlop kicsinyített makettjét Porga Gyulának, Veszprém Megyei Jogú Város polgármesterének.

(fotók: Veszprém Vármegye Mérnöki Kamara)