Lapszámok

2023. október XXXI. évfolyam V. szám

Köszöntő

A beton olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Mindenki össze tudja keverni a cementet, a „sódert” és a vizet betonná, de hogy a végeredményt célzottan érjük el, ahhoz ennél jóval több kell.

A betonnal szakmailag a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán 1993-ban találkoztam. Az egyetem utolsó évében diplomamunkaként többedmagammal beton adalékszerek, azon belül is folyósító adalékszerek hatását vizsgáltuk a friss- és a megszilárdult beton tulajdonságaira nézve. Ez nyitotta fel a szememet, hogy a beton nem egy egyszerű építőanyag, amit bárki ismerhet, hanem egy rendkívül összetett, rengeteg változóból felépülő rendszer, melynek fizikai és kémiai tulajdonságai addig számomra még nem ismert módon befolyásolhatók, tervezhetők.

Végzett építőmérnökként 3 lehetőség áll az ember előtt: tervezhet, kivitelezhet vagy mérnök tanácsadó lesz egy nemzetközi építőanyagipari kereskedelmi vállalatnál. Én az utóbbit választottam, a Stabiment Hungária Kft.-nél (a Heidelberger Addiment magyarországi leányvállalata), mert az Európában jelen lévő cég tapasztalatainak köszönhetően olyan szakmai információkhoz férhettem hozzá, amelyek még nem vagy csak részben voltak ismertek Magyarországon. Végtelen hálával tartozom ezért a lehetőségért Asztalos Istvánnak, aki a legnagyobb türelemmel és precizitással terelgetett. A Stabiment fő profilja a betonadalékszerek voltak. Az összes építőipari szakterület, ami betonnal foglalkozik – a mélyépítéstől a magasépítésig – egyszerre nyitva állt és igényelte mind az adalékszereket, mind pedig az azokkal kapcsolatos külföldi tapasztalatokat is. Ennek köszönhetően a mintegy 25 éves pályafutásom alatt szakmai kötöttségek nélkül a legváltozatosabb, magyarországi viszonylatban pedig a legnagyobb volumenű betonozási munkákban vehettem részt.

A teljesség igénye nélkül ez a sor a szekszárdi Duna-híddal kezdődött, és többek között a Kőröshegyi völgyhíddal folytatódott. Amikor 2004-ben a Sika AG megvásárolta az Addimentet, a magyarországi munkatársak jogfolytonosan a Sika Hungária Kft. beton üzletágának tagjaiként folytatták munkájukat. 2006-ban időközben betontechnológia szakmérnöki diplomát szereztem. A Sika Hungária Kft. kötelékében a Sika AG világszerte szerzett tapasztalatai szélesítették az információk tárházát. Ennek köszönhetően a mélyépítés egyik speciális változatát, az alagútépítést is megismerhettem.

Betontechnológiai oldalról a kezdetet a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) lőttbeton-munkái jelentették. A folytatásban pedig az M6-os autópálya négy alagútpárjának lőttbeton-technológiája, majd a jelenleg is építés alatt álló M85 autóút soproni alagútpárja szerepel.

25 év alatt rengeteget változott a technológia. Ma már szinte elképzelhetetlen adalékszerek nélkül a betongyártás. Folyamatosan jelennek meg újabb és újabb technológiák. Míg pár évvel ezelőtt a betonnyomtatás csak fantazmagóriának tűnt, addig ma már Magyarországon is dolgozunk ipari méretű betonnyomtatókkal és újabbak fejlesztésén. A betonnal szembeni elvárások is megnőttek. Gondoljunk csak egy mai trendi látszóbeton falra, amitől olyan megjelenési tulajdonságokat várunk el, ami a betonra kevésbé jellemző (ne legyenek benne felületi hibák, buborékok, tükörsima felületű, foltmentes legyen). Ha ez nem lenne elég, akkor a betontechnológusok részéről napi szintű problémakezelést igényel a hozzáférhető alapanyagok sokszínűsége és ingadozása. Mondhatnánk, hogy régen minden jobb volt, de inkább csak más. A betontechnológiában is alkalmazkodnunk kell a rohanó világ türelmetlen követelményeihez.

Az bizonyos, hogy a beton nem foci. Bárki ismerheti az alapokat, de a maradandó és előremutató megoldásokhoz elhivatottság, szakértelem és idő kell.

Német Ferdinánd
Beton üzletágvezető
Sika Hungária Kft.