Lapszámok

2023. augusztus XXXI. évfolyam IV. szám

MevaDec: hatékonyság egy kórházbővítésen és egy lakóparképítésen

Szűkös belvárosi környezetben az építési területnek általában töredéke használható tárolásra, amire az optimális logisztika, az alacsony anyagszükséglet vagy éppen a szűk határidőknek megfelelő gyors kivitelezés lehet a megoldás. Európa két nagyvárosában zajló kivitelezés szerkezetépítésén a gyorsaság egyik eszköze a hatékony és gazdaságos MevaDec födémzsalurendszer használata volt.

Bécs, Leopoldstadt városrész, Handelskai 214A lakópark. A téglalap alakú épületek a keskeny, 450 méter hosszú telken gyöngysorra hasonlítva sorakoznak. Emeletről emeletre haladva a lehető legkevesebb anyagot használta az egyszerre dolgozó hat daru, az épületenként két parkolószint és a földszint plusz hat–tíz emeletes épületsoron, amely 2022 közepére, a kitűzött határidőre készült el.


Kórházbővítés, Tournai (Belgium)

Tournai, Belgium. A modern kórházkomplexum a 70 000 lakosú város központjához közel, frekventált helyen épült, amely a 708 fekvőbetegággyal, 140 ágyas nappali kórházzal és a mélygarázsban 1.000 parkolóhellyel jól megközelíthető helyre vonja össze az orvosi szolgáltatásokat. A Centre Hospitalier de Wallonie picarde (CHwapi) bővítésének tíz emeletén összesen 155.000 m²-nyi födém készült a MevaDec ejtőfejes födém-, illetve a MEP és az MT 60-as alátámasztórendszer segítségével.

A lakóparknál a kevés hely, a kórháznál a szoros határidő és a bonyolult logisztika okozta a kihívást. A mindkét projekt esetén felhasznált MevaDec födémrendszer az első beruházásnál egy komolyabb készletbővítéssel került a generálkivitelező tulajdonába, míg a második esetén a rugalmas bérleti konstrukció kínálta lehetőségeket használták ki.


Handelskai 214A lakópark, Bécs (Ausztria)

Az osztrák fővárosban a jelentős referenciákkal büszkélkedhető GERSTL vállalat saját falzsaluit, födémkészletét és munkaállványait használta a munka során. A cég az 54 azonos kialakítású, egyenként 490 m² alapterületű emelet – összesen több mint 26.000 m² födéme, valamint két 7.000 m²-es parkolószintje kivitelezéséhez megvásárolta az összesen 1.800 m² MevaDec födémzsalut.

A döntés helyesnek bizonyult: a MevaDec használatával – a hasonló eszközökhöz képest – kevesebb zsalura volt szükség, és mivel a fából készült zsaluhéjak ára időközben jelentősen megemelkedett, a MevaDec táblákba alapfelszerelésként beépített, gyakorlatilag elnyűhetetlen alkus műanyag zsaluhéj valóban megérte az árát. A hosszú élettartamú, javítható, könnyen tisztítható, szegelhető és stabilan alaktartó műanyag zsaluhéj felülete több mint 1.000 felhasználás után is kiváló betonminőséget biztosít.

A belga kórházberuházáshoz a kivitelező 24 hónapra 13.200 m² MevaDec elemet bérelt. A megállapodás a bérlés és a logisztika, valamit a további szolgáltatások árát is tartalmazta, aminek következtében a projekt költségei jól kalkulálhatóvá váltak.

Mindkét esetben előnyt jelentett a korai kizsaluzás lehetősége az ejtőfej-tartóselem (FTE) módszerrel. Néhány kalapácsütéssel az elemek és a főtartók lesüllyeszthetők, kizsaluzhatók és máris újra felhasználhatók, míg a támaszok segédalátámasztásként helyben maradnak mindaddig, amíg a beton teljesen meg nem szilárdult. Így kis ráfordítással sok időt lehet megspórolni.

A 7 éves garanciával kínált innovatív Meva zsalurendszer használata során csak annyi támaszt kell beépíteni és készleten tartani, amennyire feltétlenül szükség van. A MevaDec raszterfüggetlen, a tartók iránya szabadon választható, így kevesebb kiegyenlítést igényel, illetve használatával bármilyen épületgeometria rugalmasan követhető.

Adatok & tények

Handelskai 214A lakópark, Bécs (Ausztria)
Építtető: WIGEBA – Wiener Gemeindewohnungs-Baugesellschaft mbH Generálkivitelező: GERSTL BAU GmbH & Co. KG, Bécs

Kórházbővítés, Tournai (Belgium)
Generálkivitelező: Société Momentanée Galère, CIT Blaton, Dherte, Tradeco

(fotók: MEVA), www.meva.net