Lapszámok

2023. augusztus XXXI. évfolyam IV. szám

Akik megmutatják az épített környezet csodáit

A kortárs anyaghasználat, például a beton ezerarcú lehetőségeit mutatja be a nagyközönségnek a KÉK – Kortárs Építészeti Központ Városi Séták csapata, amely tavasszal és ősszel heti rendszerességgel szervez sétákat, épületbejárásokat, amikor a modern és a kortárs építészeti örökséget helyezik fókuszba. Aki pedig még jobban elmélyülne a témában, az év bármelyik időszakában foglalhat egyedi sétát is, ahol a személyre szabott témákat szakértő építész, történész sétavezetőink biztosítják. 

A KÉK egy budapesti székhelyű, független szakmai intézmény, amely az építészet, az épített környezet és a városfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Egyedülálló tudása, másfél évtizedes tapasztalata és partneri hálózata révén mára Közép-Európa építészeti kultúrájának egyik meghatározó szereplője. Kulturális programjaik az építészet és a város működését értelmezik, és szakmai munkájuk aktívan hozzájárul ezek innovatív fejlesztéséhez is. Erősségük a széles körű részvétel, a komplex elemzés és az innovatív tartalomfejlesztés kombinációja, amelyben összekapcsolódnak a tervező, kutató és kulturális szakterületek szereplői. 

A KÉK többek között kiállításokat, konferenciákat, fesztiválokat, képzéseket, tematikus sétákat, szakmai és közösségi eseményeket szervez. Igyekszik programjaival egyszerre megszólítani az építész szakmát és a civil közeget is. Civileknek szóló programjaik egyik kiemelt célja, hogy közelebb hozza az olyan építészeti témákat, mint az új építőanyagok, az építészeti trendek vagy az épített örökség. Olyan hosszú távú tevékenységeik is vannak, mint a közösségi kertek működtetése, városrészek elemzése és fejlesztése a helyi közösségek bevonásával, illetve számos városra kiterjedő, partnerekkel végzett tematikus városfejlesztési programok létrehozása és megvalósítása. 

A KÉK jelenleg is együttműködésben áll egy Erasmus+ projekt keretében a Budapest Vásárcsarnokai – Piacokat, Üzletközpontokat és Vásárcsarnokokat Üzemeltető Kft.-vel. A PLAY/ACT – Placemaking as Youth Activism nevet viselő nemzetközi projekt keretében hat egyetemi hallgató kapott lehetőséget arra, hogy portugál, olasz és spanyol hallgatókkal közösen nemzetközi közegben tanuljon a „placemaking”, azaz helyteremtés módszertanáról. A magyar hallgatói csapat a Tétényi úti üzletközpontot választotta akcióhelyszínéül. A projekt keretében a hallgatók azt vizsgálják, hogyan lehet egy sokat vitatott, anyaghasználatában és építészeti megjelenésben is különleges épület fenntarthatóságáról, az ott élő közösségről, a kollektív emlékezetről és személyes kötődésről úgy párbeszédet folytatni, hogy a fenntartó, a tulajdonos, a használók és a bérlők is egyformán szóhoz jussanak.

Az időszakos projektek mellett a KÉK-nek olyan programjai is vannak, amik már sokadik éve örvendeztetik meg Budapest lakosait. A Budapest100 az egyik legnagyobb fesztiváljuk, amit idén már 13. alkalommal rendeztek meg, és ami ebben az évben a rangos Europa Nostra díjat is elnyerte „A polgárok bevonása és tudatosítás” kategóriában. A Budapest100 célja, hogy a lakókat bevonva mutassa meg a városnak saját épített örökségét és ami talán még fontosabb, a helyi közösségeket. Az évente más tematikával rendelkező fesztivál foglalkozott már a Várnegyed, de a Bauhaus-korszak örökségével is.

A KÉK nemcsak Budapesten, de országos szinten is tevékenykedik, jelenleg legnagyobb régiós projektjük a TÁJTÉKA, amely a Vesz- prém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa keretében megvalósuló projekt. A TÁJTÉKA a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának eszköztára. A projekt keretében megjelent már két kiadványuk. A „Balaton-felvidék jövőképe” kötettel a Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretnék megváltoztatni azzal, hogy megkeresték és összegyűjtötték a térség izgalmas és jó példáit. Az „Üdvözöl a Balaton-felvidék” kiadvány már nemcsak példákat mutat, de gyakorlati és praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, legyen idelátogató, helybéli, friss beköltöző vagy döntéshozó.

A TÁJTÉKA egyszerre szól a Balaton-felvidék lakóinak, az idelátogatóknak, építészeknek és döntéshozóknak, akik szeretnének jobban elmélyülni az intelligens és fenntartható tájhasználat adta lehetőségekben. A megjelent kötetek mellett a csapat számtalan programot is szervezett már. Volt sétafesztivál Tapolcán, havonta jelentkezik szakmai fórumuk, gyereknapot tartottak a Tihanyi-félszigeten, építőtábort egyetemistáknak a Vázsonyi-medencében és ősszel egy Budapest100 adaptációt is rendeznek majd Balatonalmádiban. A közönségprogramok és a szakmai tevékenység mellett képzéseket, gyakornoki és mentorprogramot is működtetnek közösségi irodaként, rendezvénytérként és galériaként működő központjukban Budapesten.

(fotók: KÉK)