Lapszámok

2023. augusztus XXXI. évfolyam IV. szám

Viziné Csősz Anita: Továbbra is kívánatos a porterhelés-csökkentés az építőiparban

Összefoglaló a Budapesten megrendezett NEPSI IN ACTION szemináriumról

A NEPSI az Európai Szilíciumhálózat mozaikszava, amelyet a munkavállalói és munkáltatói európai ágazati társulás alapított 2006. április 25-én. 2022. november 22-én indult a „NEPSI in ACTION” projekt, melynek célja a NEPSI új eszköztárának minél szélesebb körű nemzeti és helyi szintű megismertetése. Az új eszköztár kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a munkavállalók képzését, illetve a kristályos szilícium-dioxid foglalkozási expozíció csökkentését hivatottak segíteni a NEPSI honlapján található munkavédelmi oktatóanyagok és követendő gyakorlati példákat bemutató oktatóvideók segítségével. A projekt keretén belül a NEPSI Európa 8 országában szervez szemináriumokat, ebbe illeszkedett bele a hazánkban 2023. április 20-án megtartott szeminárium is.

A szemináriumot a NEPSI Tanács elnökei, Sylvain Lefebvre és Florence Lumen nyitották meg. Üdvözlőbeszédet mondott Sophie Grenade, az IndustriALL Europe vezető politikai tanácsadója, a munkavállalók képviseletében Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke, a munkaadók képviseletében pedig Magyar Andrea, az MGYOSZ környezetvédelmi és infrastrukturális igazgatója, valamint Szarkándi János, a CeMBeton Szövetség elnöke. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviseletében dr. Nagy Ágnes főosztályvezető tartotta a köszöntőbeszédet.

Az első prezentációban a NEPSI Tanács elnökei és a NEPSI titkárságának vezetője bemutatták a résztvevőknek a NEPSI IN ACTION projekt célkitűzéseit, valamint a NEPSI honlapján keresztül elérhető új eszközöket, ezek a jó gyakorlatot demonstráló útmutatók, mérési protokollok, útmutatóanyagok a kkv-k számára, képzési eszközök munkavállalók számára, amelyekben nagy hangsúlyt fektettek a fiatal munkavállalók igényeinek megfelelő képzési technikák alkalmazására.

Ezt követően a munkaadók képviseletében dr. Szabó László, a CeMBeton Szövetség Cement Tagozatának vezetője tartott prezentációt „Cementipari jártasság a porterhelés csökkentésében” címmel. Az előadás fő témája a porexpozíció csökkentésével kapcsolatos iparági tapasztalatok ismertetése, különös tekintettel a munkahelyi biztonságtechnikai és egészségvédelmi programra, amelynek célja a munkavállalói tudatosság növelése a foglalkozási megbetegedések lehetséges kockázatainak elkerülése és minimalizálása érdekében. Ezt egy szoftvercsomag segítségével valósítják meg.

Nédó Ferenc, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának munkavédelmi referense „A belélegezhető kristályos szilícium-dioxidnak való kitettségből eredő kockázatok kezeléséről” tartott előadást. Kiemelte, hogy a magyar szabályozás az európai jogi szabályozáson alapul. Megemlítette, hogy a minisztérium honlapján hivatkozás található a jó gyakorlatok csomagjára. 

Iga Benedek, az Encotech Kft. operatív igazgatója a Munkahelyi, belső téri mérések és tapasztalatok című előadásában elmondta, hogy cégük a respirábilis szállópor mérését az MDHS 101/2:2014 előírás szerint végzi, majd összefoglalta a különböző technológiákból származó mérési eredményeket. 

Dr. Kudász Ferenc, az UEMS Foglalkozás-egészségügyi Szekciójának magyar küldöttje a kristályos kvarc egészségre káros hatásainak rövid áttekintéséről tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a kristályos kvarc esetében a tüdő mélyére jutó respirábilis porfrakció a lényeges, a frissen hasadt kristályok a legveszélyesebbek. A rákkeltő hatás esetében nincs küszöbdózis, szilikózisnál magasabb a rák kialakulásának veszélye, valamint a dohányzás összeadódó, akár szorzó kockázati tényezőként jelentkezik. Bemutatott egy építőipari kivitelezés során készített videót arról, hogy a munkálatok során keletkező porterhelés a munkagépre szerelt elszívással drasztikusan csökkenthető. A NEPSI honlapján vannak olyan videók, amelyek a jó gyakorlatok alkalmazása esetén bekövetkező porterhelés-csökkenést mutatják be a PIMEX monitoringmérési eredményekkel alátámasztva. 

A kerekasztal-beszélgetés fő témái a kkv-k RCS elleni védelemhez kapcsolódó szükségletei és az előttük álló kihívások, valamint a munkavállalók képzése – különös tekintettel a fiatal munkavállalókra – voltak. A kerek- asztal-beszélgetésen részt vett Simonné Rojcsik Krisztina, az OMKT Kft. cégvezetője, Bárány Tibor, a Lasserberger Kft. szakszervezeti titkára, Benkő Tamás, a Colas-Északkő szakszervezeti titkára és Iga Benedek, az Encotech Kft. operatív igazgatója. A beszélgetés moderátora Beöthy-Fehér Szabolcs, a BDSZ nemzetközi titkára, tanácsosa volt. A kristályos szilícium-dioxid-expozíció elleni védelemmel kapcsolatban a beszélgetés résztvevői hangsúlyozták, hogy könnyebb a fiatal munkavállalók képzése, mivel nyitottak és szívesen tanulnak. A jó gyakorlatokat oktató videókat tartalmazó új NEPSI képzési anyag a tagországok anyanyelvén a vállalatok és a munkavállalók számára is elérhető. 

A NEPSI Tanács elnöke összefoglalásként kiemelte, hogy a NEPSI kollektív munka, amely összehozza a munkaadókat és a szakszervezeteket. Ezt a munkát az Európai Bizottság is támogatja. Ennek köszönhető az új NEPSI-eszközök létrejötte és a NEPSI in ACTION projekt.

(forrás: Antigoni Effraimidou: Report from the NEPSI in Action Seminar Budapest, Hungary, képek: a szerző)