Lapszámok

2023. április XXXI. évfolyam II. szám

Miklós Csaba: Szilárdság és erő – fenntartható betontechnológia

Napjainkban már jól érzékelhető, hogy a klímaváltozásért elsősorban a hatalmas mennyiségű légkörbe jutó CO2 a felelős. Az építőipar jelenleg a Föld CO2 -kibocsátásának 36%-áért felelős, és az építőipari cégek fenntarthatóságra vonatkozó törekvése akkor igazán hatásos, ha sikerül a „legszennyezőbb” területeken is redukálni a kibocsátást. Erre törekszik a Mapei is.

A Chatham House londoni kutatóintézet szerint a cementgyártás felelős a teljes emberi CO2 -kibocsátás 8 százalékáért (3,2 Gtonna/év), tehát az építőipar teljes környezeti hatásának közel egynegyedét produkálja.

A cement gyártásának több fázisa hozzájárul ezekhez a hatalmas arányokhoz. A legfontosabb fázisok:

a)A cement általános alapanyagául szolgáló klinker gyártásához használt hatalmas hőmennyiség előállításakor elégetett tüzelőanyagok égésterméke.
b)A klinker hevítése során a mészkő lebomlásakor nagy mennyiségű CO2 áramlik a környezetbe.
c) Az őrlést végző malmok hatalmas elektromosenergia-szükségletének biztosítása.

Miért nő az adalékszerek szerepe?
A legegyszerűbb és egyben a leghatékonyabb lehetőség a változásra a cementek klinkertartalmának csökkentése. Ez észszerű, de korántsem könnyű feladat, mert a megváltoztatott összetételű kötőanyagnak a korábbitól teljesen eltérő tulajdonságai lesznek. A felhasználók számára csak nehezen vagy egyáltalán nem lesz kezelhető az új összetételű cementekből előállt keverék. Legfőképpen a betonok előállításakor okoz komoly kihívásokat a szabványos szerkezetekhez szükséges anyagok szállítása.

Az adalékszereknek központi szerepet szánnak a beton fenntarthatósága javításában az alacsony klinkertartalmú beton (LCC, Low Carbon Concrete) optimalizálása tekintetében. Miért van ez így? Az alacsony klinkertartalmú cementek használatakor jellemzően csökken a beton 28 napos szilárdsága, a bedolgozhatósági ideje, és sok esetben nehezebbé válik a bedolgozási technológia kiszolgálásához szükséges konzisztencia elérése. A változások abból adódnak, hogy a cementbe őrölt nagy mennyiségű egyéb alkotórész fizikai és kémiai tulajdonságai jelentősen eltérnek.

A Mapei által fejlesztett megoldás
A Mapei által kifejlesztett teljesen új CUBE rendszer a cementeket külön-külön megvizsgálva alkalmas a megrendelői igényeknek megfelelő betonok előállításához szükséges komplex adalékszer biztosítására. Ehhez elengedhetetlen, hogy minden nehezen működő cementhez elinduljon egy mikrofejlesztés. Az optimális adalékszer összeállításához szükséges ismerni a kívánt betonösszetételt, meg kell vizsgálni az adalékanyagok fajlagos felületét, és fontos tudni a megrendelői elvárásokat a konzisztencia, a beton eltarthatósága és a szilárdság tekintetében.

A Mapei laboratóriumában megvizsgálják a cement tulajdonságait, ez alapján olyan egyedi komplex folyósítószereket fejlesztenek, amelyek segítségével a kívánt vízcsökkentés mellett a betonok kellő bedolgozhatósági ideje is biztosítható. A frissbeton-tulajdonságok beállításán túl számottevő szilárdság-növekedés is elérhető. A CUBE rendszer egyedi adalékszereivel a Mapei biztosítja, hogy az akár CEM VI osztályba tartozó, rendkívül alacsony klinkertartalmú cementeket használva elkészülhessenek a megrendelő igényeinek megfelelő betonszerkezetek.

Ez az egyszerűnek tűnő megoldás hozzájárul környezetünk megóvásához, a CUBE rendszer lehetővé teszi, hogy a cementgyárak kompromisszumok nélkül jelentősen csökkenthessék légkörünk rombolását, ezzel lelassítva a Föld felmelegedését.

A Mapei betonpadló megoldásairól az iparipadlomegoldasok.hu weboldalon található részletes információ.