Lapszámok

2023. április XXXI. évfolyam II. szám

Csókás Elek, Dr. Czoboly Olivér, Menyhárt Krisztián: Mészkő-portlandcementek külföldi és hazai tapasztalatai

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a környezettudatosság, amelyre válaszképp világszerte új cementfajták jelennek meg. A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) is kiemelten kezeli a fenntarthatóság kérdését, éppen ezért hosszas fejlesztést követően a vállalat bevezette a CEM II/A-LL 42,5 N típusú cementet. Noha hazánkban egy viszonylag új cementtípusnak számít, külföldön széles körben elterjedtek a mészkő-portlandcementek és azon belül a CEM II/A-LL cementek.

Általánosságban a mészkőportlandcementről
Kezdetben Magyarországon a portlandcementeket (CEM I) alkalmazták általánosan, majd fokozatosan átvették a helyüket a kohósalak-portlandcementek (CEM II/A-S és CEM II/B-S). Hazánkban a kohósalak-portlandcementek váltak a legnagyobb menynyiségben felhasznált cementekké. Ezek a cementek a klinker mellett 6–35% granulált kohósalakot tartalmaznak. Ezeket a cementeket fogják részben kiváltani a mészkő-portlandcementek, amelyek a granulált kohósalak helyett mészkövet tartalmaznak.

A mészkő-portlandcement külföldi alkalmazása
Spanyolországban 1960 óta lehet mészkő tartalmú cementeket alkalmazni, míg Franciaországban 1979 óta [1]. Németországban általánosan 1994 óta alkalmazzák a mészkő-portlandcementeket [2], viszont speciális alkalmazásra már 1965 óta használnak 20% mészkőtartalmú cementet [3]. Azóta a kedvező tapasztalatok miatt Európa-szerte elterjedtek a transzportbeton és az előregyártás területén is. Olaszországban például 2021-ben már a teljes cementtermelés 70%- a mészkő-portlandcement volt. Az USA-ban közel 15 éves alkalmazási tapasztalata van az útépítésben is [4].

Hazai tapasztalatok
A Beton Technológia Centrum Kft. (BTC) kiterjedt laboratóriumi kutatást végzett a CEM II/A-LL 42,5 N cementtel készíthető betonokról. A vizsgálati eredmények alapján a CEM II/A-LL 42,5 N típusú cementtel megfelelő nyomószilárdságú, vízzáróságú, kopásállóságú és fagyállóságú beton állítható elő. A hazai piacon több olyan adalékszergyártó is van, akik ehhez a cementhez optimalizált adalékszerekkel rendelkeznek. A kellő frissbeton-eltarthatóság miatt érdemes az adalékszergyártókkal egyeztetni az alkalmazandó adalékszer típusáról.

A DDC saját betonüzemeiben már a tavalyi évben bevezette a CEM II/A-LL 42,5 N cementet. Folyamatos laborellenőrzés mellett sikerrel alkalmazták az új cementet magasépítési szerkezeteknél, ipari padlóknál, cölöpöknél és erőművi szerkezeteknél, valamint öntömörödő betonoknál.

A piaci tapasztalatok alapján a CEM II/ALL 42,5 N cement a mészkőtartalomnak (18%) köszönhetően kiemelkedő bedolgozhatóságot, esztétikus betonfelületet eredményez.


A DDC által gyártott CEM II/A-LL, A-S és B-S cementek főbb jellemzői

Hivatkozások
DDC: www.duna-drava.hu/hu/cementtermekeink-vac
Federbeton Confindustria (2021): „RAPPORTO DI FILIERA 2021”, 44 p., www. federbeton.it/LinkClick.aspx?fileticket=YhN2IX64fLI%3d&tabid=41&portalid=0&mid=898&forcedownload=true
Manns, Wilhelm; Thielen, Gerd; and Laskowski, Christina (2010): „Evaluation of the results of tests for building inspectorate approval of Portland limestone cements”, Concrete Technology Report 1998 to 2000, Verein Deutscher Zementwerke, Dusseldorf, Germany, pp. 15–23.
Moir, G.K. (2003): „Limestone Cements: Gaining Acceptance”, International Cement Review, pp. 67–70.
Tennis P.D. , Thomas M. D. A. , Weiss W. J. (2014): „State-of-the-Art Report on Use of Limestone in Cements at Levels of up to 15%”, Portland Cement Association, 74 p.
[1] Moir 2003
[2] Mans et al., 2000
[3] Tennis, Thomas, Weiss, 2014
[4] Federbeton Confindustria, 2021

(fotó: DDC)