Lapszámok

2023. április XXXI. évfolyam II. szám

Zsalutechnológia: épül a Meva regionális szolgáltató központja

Év végére tető alá kerül a környezetbarát műanyag zsaluzásban piacvezető Meva új, 3 milliárd forintos összköltségű regionális szolgáltató központja. Az idei piaci viszonyok között továbbra is versenyelőnyt jelenthet a saját, modern zsalupark.

Szerkezetépítési fázisba ért a Meva Budapest agglomerációjában épülő 25 000 négyzetméteres telephely fejlesztése. A tervek szerint az év végén megkezdi működését a cég teljes termékválasztékát, így a korszerű, környezetbarát műanyag zsalutáblákkal szerelt eszközök karbantartását, tisztítását felújítását végző, és a magyar piac kiszolgálása mellett a környező országokba irányuló szolgáltatás-exportot is kínáló telephely. A 3 200 négyzetméteres, irodákat és karbantartó üzemet magába foglaló csarnokot a 20 000 négyzetméteres tárolóterület szolgálja majd ki. Az üzembe beépülő technológia pedig csúcsminőséget képvisel, éppen úgy, ahogy a Meva műanyag zsaluhéja is a zsalutechnológia csúcsát jelenti. Ezzel a regionális szinten is jelentős beruházással a Meva szolgáltatási kapacitása, amelyet főleg az innovatív műanyag héjjal szerelt zsalurendszereket használók számára kínál, mintegy a nyolcszorosára nő. Erre a kapacitásnövelésre a piaci tendenciákat nézve szükség is lehet.

Versenyelőny a modern zsalupark
A jelentős betonigényű állami beruházások múlt évi befékezését és az előkészített lakásépítések csökkenő számát alapul véve a nagy és kisebb beruházásokon a zsalutechnológiai eszközöket kínáló, az elmúlt években egyre jelentősebb piaci részesedést szerzett Meva eladási forgalmának idei csökkenésére számít. A munkák kifutásával és a nagy beruházások indulásának hiányával emellett az elkövetkező fél évben a bérleti árbevétel csökkenése is prognosztizálható.

További negatív tendenciaként említhető, hogy mindezzel párhuzamosan újra felszínre került az elmúlt években viszonylag sikeresen visszaszorított „körbetartozás”, az elvégzett munkák kifizetésének okkal vagy ok nélkül történő visszatartása.

Míg mind az eladás, mind pedig a bérlés rendelésállománya csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a karbantartási szolgáltatás iránti igény folyamatosan növekszik.

A Meva műanyag héjakkal szerelt zsaluzatok látszóbeton felületekre történő alkalmazásának előkészítésére irányuló megrendeléseket egyre inkább kiegészíti az ún. idegen zsaluzatok felújításának volumene is.

A cég adatai szerint az elmúlt években jelentős mennyiségű zsalu került a piacra mint saját készlet. Ez az emelkedő önköltségek ellenére is gazdasági előnyt jelenthet a korszerű eszközökbe beruházó kivitelezők számára, hiszen még mindig olcsóbb a saját, műanyag zsaluhéjjal szerelt zsaluzatok karbantartása, mint a zsalubérlés.

Beérett a több mint 20 éves innováció
Az üzembe beépülő technológia kevés élőmunkával készíti majd elő többek között cégünk innovációját, a famentes környezetbarát műanyag zsaluhéjakat a korlátlan számú újrafelhasználásra” – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója. – „A több mint fél évszázada működő családi vállalkozás üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg. Ennek legjobb példája Meva találmányként a több mint 20 éve forgalmazott famentes műanyag zsaluhéj, amellyel máig egyedülálló a zsalupiacon. De jó példa erre a hamarosan megépülő magyar telephely is, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni.

www.meva.net

(fotók: Meva)