Lapszámok

2023. április XXXI. évfolyam II. szám

Köszöntő

Több mint 20 éve dolgozom az építőanyag-iparban, azonban a beton sokszínűségének a felfedezésére egy emberöltő is kevés lenne. Szeretem az anyag alkalmazhatóságát és formálhatóságát, de azt a stabilitást is, amelyet egyben a beton jelent. Fontos számomra a valódi fenntarthatóság, amelyet a betonnál az anyag teljes életútja során nyomon tudunk követni.

Több mint két évtizede, 1999-ben csatlakoztam a Duna-Dráva Cement Kft.-hez (DDC) műszaki koordinátorként, majd később beruházási projektvezetőként, a Váci Cementgyár termelési vezetőjeként, illetve gyárigazgatójaként is dolgoztam. Ez idő alatt folyamatosan bővítettem a szakmai tudásomat is; megszereztem a mesterdiplomát a veszprémi Pannon Egyetemen cement- és mésziparra specializálódva, valamint a Stanford Egyetemen posztgraduális diplomát szereztem Operatív vezetés szakon.

Az építőmérnöki diploma megszerzése után, 24 évvel ezelőtt kezdtem el a cementiparban dolgozni. A végzettségem, a cementipari múltam és a velem született tulajdonságaimból adódóan az alkotás, az értékteremtés iránti elkötelezettség végigkíséri az életem. Az értékteremtés számomra a cement, valamint a beton előállítása, az épületek, létesítmények alkotása mellett a folyamatos emberi fejlődést, a változásokhoz történő alkalmazkodást, az iparágban dolgozó emberek összekapcsolását és a vállalati csapatépítést jelenti. Hiszem, hogy megfelelő stratégia mellett, az építőiparnak meghatározó szerepe van a környezettudatos jövő formálásában.

A szakmában, a DDC-nél eltöltött évek alatt rengeteg élménnyel és tudással gazdagodtam, amelyet a betonnak köszönhetek. Az elmúlt évtized egyik legemlékezetesebb projektje a Váci Gyárban zajló komplex modernizációs beruházás volt, amelynek eredményeként újabb lépést tettünk a fenntarthatóság irányába.

Megtiszteltetés számomra, hogy az elmúlt évtizedek közös munkáját követően, annak elismeréseként haladhatok tovább az elődöm által megkezdett úton. Immár a teljes vállalatcsoport vezetőjeként, felelve a DDC mögött álló kiváló csapatért.

Büszkeséggel tölt el, hogy 2023-ban újabb mérföldkőhöz érkezett vállalatunk! Idén ünnepeljük a Váci Cementgyár fennállásának 60. évfordulóját, ugyanis 1963. március 20-án gyújtották be az első kemencét az akkori zord időjárások ellenére. Ami a legfontosabb, hogy ezt a tüzet azóta is táplálja a gyár és minden egyes kollégája, és lángjainak köszönhetően fejlődéssel és gyarapodással teli 60 évet hagytunk magunk mögött.

A jövőbe tekintve célom, hogy a DDC elnök-vezérigazgatójaként megőrizzem vállalatunk stabilitását, a térségekben betöltött gazdasági szerepünket, valamint a megbízható munkáltató szerepet.

Szilágyi Zsolt
elnök-vezérigazgató
Duna-Dráva Cement Kft.