Lapszámok

2023. február XXXI. évfolyam I. szám

Építőipari Nívó Díj 2022.

2022. évben az Építőipari Nívó Díjat Közlekedési létesítmény kategóriában az M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd és a kaposvári Intermodális Közlekedési Központ kapta.

M44 gyorsforgalmi út – Tiszahíd (Lakitelek - Tiszakürt)
A mederhíd egyéni megjelenését a több mint 40 méter magas, 2 db négyszög keresztmetszetű, fél-ellipszis alakú, helyszínen épített vasbeton pilonnak köszönheti. Hárfa jellegű feszítőkábeles formavilága teljesen új megoldás, mely Magyarországon először került kivitelezésre. A rendkívül összetett erőtani hatások következtében a szerelés alatti, illetve az azt követő használati terhelésre kialakuló alakváltozások tervezése komoly kihívást jelentett a tervezők és kivitelezők számára.


M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd (Lakitelek – Tiszakürt)

Intermodális Közlekedési Központ (Kaposvár)
Az elkészült létesítmények igényesen, átgondolt közlekedési- és utaskiszolgálási feltéteket javító tervek mentén épültek meg. Az autóbusz-pályaudvar peronjainak és épületének kivitelezése mellett 13 vasúti és hídépítési munkákat végeztek és bővítették a közműhálózatot is. Nagy területen valósultak meg forgalomrendezési eredmények és kiemelendő a nagy kerékpárforgalmat lebonyolító város különszintű átjárási lehetőségének megteremtése, valamint a jelentős mennyiségű és területű zöldfelület igényes létrehozatala.


Intermodális Közlekedési Központ (Kaposvár)

(forrás, fotók: NIF Zrt.)