Lapszámok

2023. február XXXI. évfolyam I. szám

Rácz Attila, Urbán Ferenc: CeMBeton-MABESZ: Teljes lendületben a beton népszerűsítése

Immár 8. éve töretlen a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) együttműködése a beton népszerűsítése területén.

2 év kihagyás után 2022-ben újra megrendezhettük a Beton Fesztivált, végre kiléphettünk az online térből és lehetőség nyílt a szakemberek személyes találkozójára, teljessé téve programjainkat.

Munkacsoportunk év eleji nyitó megbeszélésén áttekintette a betonos szakma igényeit, és a COVID-19 árnyékában felépített online platformjaink nyújtotta gyakorlati alkalmazási lehetőségeket a programok végrehajtásában.

A Beton Fesztivál előadásai a beton körforgásos, karbonsemleges gazdaságban betöltött szerepéről szóltak (beszámolónk a BETON újság 2022 októberi számában olvasható), amelyen a helyszínen fizikailag és egyidejűleg online is részt vehettek az érdeklődők. A helyszínen mintegy 160 szakember volt részese az előadásoknak és a kerekasztal-beszélgetésnek, és még egyszer ennyien követték a programot YouTube-csatornánkon, amelyen azóta is visszanézhető. Hagyományaink szerint a helyszínen került sor az egyetemi hallgatóknak kiírt Beton pályázat díjazott pályamunkáinak értékelésére, az eredmények kihirdetésére és a díjak átadására (részletes beszámolónk a BETON újság 2022 decemberi számában olvasható).

A munkacsoportunk által újjászervezett és működtetett beton online világa szintén 2022-ben „vizsgázott” teljes terjedelmében, és a statisztikák alapján elmondhatjuk: egyre több szakember számára váltak szakmai információs platformmá, a közvélemény egyre szélesebb köre kíséri érdeklődve a betont, és az abban rejlő lehetőségeket. A fejlesztés nemcsak az egységes online arculati megjelenésben valósult meg, hanem a platformjaink összekapcsolásával, átjárhatóságával, új tartalmakkal segíti egyaránt a szakembereket és a laikusokat.

A beton.hu honlap újjászervezésének célja a szakembereknek szánt információk, anyagok körének bővítése, melynek keretében egyszerűsítettük, átláthatóbbá tettük a menüstruktúrát, kiegészítettük olyan tartalmakkal, amelyek a gyakorló szakemberek számára is hasznosak a mindennapi munkavégzés során. A tudásbázis menüpontjaiban elérhetők szakmai kiadványaink, YouTube-csatornánkra feltöltött videóink, a szakmát érintő, több évre visszatekintő szabványváltozások, valamint összegyűjtöttük a BETON újság azon szakmai cikkeit, amelyek saját eredményeken, kutatásokon alapulnak. Linkkel átléphetünk a BETON újság honlapjának szerző és tárgy szerinti keresőfelületére, de közvetlenül elérhetők közösségi felületeink (Facebook, YouTube, Instagram) is. Továbbá innen tájékozódhatnak az érdeklődők a Beton Fesztivál és a Beton pályázat aktualitásairól.

Újabb óvodákat bevonva folytattuk Cembi és Mixi kalandjait a beton világában bemutató képeskönyv és kifestő terjesztését, elértük, hogy iparágunkról az általános iskolások kémia tankönyvében lévő elavult információk kikerüljenek. Döntéshozóknak, nem szakembereknek szánt kiadványsorozatunk újabb része is megjelent „Beton – Összekapcsol embereket és javakat” címmel.

BETON szakmai lapunk szakcikkei továbbra is nagy érdeklődésnek örvendenek, sokan online olvassák, de a költségek folyamatos emelkedése mellett a nyomdai megjelenést is igyekszünk tartani. A lap szerves részét képező update kiadvány (megjelenési gyakoriságával) is emeli a lap szakmai színvonalát, számos esetben szolgál hivatkozási alapként.

A megváltozott körülményekhez igazodva – figyelemmel a visszajelzésekre, javaslatokra – határozzuk meg 2023. évi programunkat, mellyel továbbra is célunk a szakmai összefogás erősítése, a tagvállalataink által gyártott anyagok, termékek, műszaki megoldások, a bennük rejlő lehetőségek megismerése, megismertetése.

(fotók: CeMBeton)