Lapszámok

2023. február XXXI. évfolyam I. szám

Köszöntő

Immáron 12 éve foglalkozom vasbeton rendszerzsaluzatok értékesítésével és népszerűsítésével. Meglepő, hogy ez alatt, a szakma szempontjából relatív rövid időszak alatt mennyit változott a megrendelői igény a látszóbetonok, látványbetonok terén.

Az elmúlt években az értékesítési munkánk során azt tapasztaljuk, hogy amit korábban látszóbetonnak gondoltunk, és amit korábban külön erre specializáltan állítottak elő a szerkezetépítők, az egyre inkább magától értődő minőséget jelent a beruházók számára. Ez az igény- – vagy igényesség- – változás egyre nagyobb kihívások elé állítja a betonok előállításával, a zsaluzással és a betonok bedolgozásával foglalkozó szakembereket.

Az előregyártók számára talán már korábban is ez volt a tendencia, de mára a monolit vasbeton szerkezetek kivitelezői is egyre gyakrabban rácsodálkoznak, hogy a megrendelői igényeket sokszor mennyire nehéz teljesíteni. Nagyon sok tapasztalt, rutinnal rendelkező kivitelező kerül szembe igazi kihívást jelentő összetett feladatokkal, amelyek célja a valóban szép, egységes, hibamentes látszóbeton felületek gyors és termelékeny előállítása – a magas szintű megrendelői elvárások teljesítse.

A mai kivitelezési költségek mellett egy ilyen megbízás elnyerése messze túlmutat a szokásos vállalkozási kockázaton. Egy ilyen munka kivitelezése egyszerűen a vállalkozás működési biztonságára nézve is veszélyes.

A betonreceptúra, a keverések pontossága, a többletvíz hozzáadásának kerülése a keverés és a bedolgozás ideje között, a külső hőmérséklet, illetve az esetlegesen tűző nap hatása, a bedolgozás mikéntje, a vibrálás módszeressége csak egy-egy részletet jelentenek az összeredmény szempontjából. A végeredmény döntő részét azonban mégiscsak a zsaluzat, a zsaluzás minősége határozza meg, amelynek minden kicsi (avagy nagy) hibája a kész beton felületén örökre megmarad.

Ami 12 évvel ezelőtt számomra még utópiának tűnt, ma a mindennapi valóság: a műanyag zsalutáblák elmúlt években történő robbanásszerű terjedésével egyre több cég kerül versenyelőnybe ezeknél az egyre gyakoribb feladatoknál. Azonban ők is csak akkor lehetnek sikeresek a beruházóknál, ha a kivitelezés során ezt a versenyelőnyt átgondolt tervezéssel (például a zsaluzat lenyomati képének, átkötési helyeinek a megtervezésével), a betonozások, munkahézagok, ütemhatárok átgondolásával, a zsaluzat pontos összerakásával és gyors forgatásával valósítják meg. Hiszen nemcsak jól, de gyorsan is kell tudni dolgozni.

Laikusként és az épített környezetet érdeklődéssel szemlélő emberként is arra számítok, hogy a beruházók elvárása az igényes betonfelületekkel kapcsolatosan tovább fog nőni hazánkban is. Ehhez a jó felületi minőséget akár használtan is biztosító, polírozható zsaluzat, a tapasztalt zsalutervezők és a kivitelezésre vonatkozó tanácsadás rendelkezésre áll.

Biztatom a szakma gyakorlóit – akár kicsi, akár nagy szereplőit –, hogy kérdezzenek minket, mert egy jó tanács nem biztos, hogy pénzbe kerül, de a rosszul, esetleg határidőn túl elkészített vállalás egészen biztos, hogy nagyon sokba.

Botta D. Mihály
vezérigazgató
Meva Zsalurendszerek Zrt.