Lapszámok

2022. december XXX. évfolyam VI. szám

Kis Tünde: Fa és beton – különleges anyagtársítás a betonbútorokban

Szembetűnő jelenség volt az idei Beton Fesztivál betondizájn-tárgy-kiállításán a beton asztallappal és falábakkal készült dohányzó- és lerakóasztal. Molnár Ádám diplomás formatervező elgondolásai alapján saját kivitelezésben, a környezettudatosságot szem előtt tartva valósultak meg a berendezési tárgyak.

- Alapvetően az volt a célunk, hogy némi környezettudatosságot is vigyünk a tervezésbe, így kerültek az asztallapba újrahasznosított italosüvegek. Ezeket összezúztuk, válogatott szemcsemérettel belekevertük az anyagba, majd utólag lecsiszoltuk az asztal felső felületét, ekkor váltak láthatóvá benne az üvegdarabok. A bútor alsó részét úgy alakítottuk ki, hogy esztergált falábakat lehet belecsavarni. De más lakberendezési tárgyakat, például többféle lámpát, így spotlámpát is készítünk, erre tapasztalataink szerint jelentős az igény.

- Honnan jött a beton lakberendezési tárgyak ötlete?
- Formatervezőként végeztem az egyetemen, és már egyetemista koromban is nézegettem a minimalista stílusban készült betonbútorokat. Egy kiállításon találtam egy ezzel foglalkozó céget, elmentem hozzájuk dolgozni, terveztem és a műhelyben is szereztem tapasztalatot. Aztán saját magam is elkezdtem ezzel foglalkozni, mert munka közben rengeteg ötlet született.

- Van-e különleges technológia, amivel beton bútorokat lehet készíteni?
- Az alapanyag eleve üvegszálrostot tartalmaz, ami biztosítja a beton megfelelő szakítószilárdságát. Emellett a szakítószilárdság fokozása érdekében háromdimenziós üvegszálhálót is használunk, így viszonylag vékony felületet tudunk létrehozni. Hiszen az is fontos, hogy a bútor súlya ne legyen túl nagy. Az alapanyag megtalálása nem volt egyszerű, arra gondoltunk, hogy adalékanyagokkal kikísérletezzük a megfelelő keveréket. Viszont szembejött velünk egy cég dizájnbetonja, amely annyira tökéletes, hogy a mai napig ezt használjuk. Rájöttünk, hogy a beton összetételének meghatározása nem a mi feladatunk, erre megvannak a szakemberek. Nekünk már „csak” a technológiát kellett megtalálni. Az öntőformákat mi magunk készítjük, a tervezéstől egészen a gyártásig mindent magunk csinálunk.

- Érdekes az anyagtársítás, ma még szokatlan a fa és a beton együtt.
- Nagyon szeretem a fát, legalább annyira, mint a betont, és szerintem kiváló párost alkotnak. A fa ad egy kis lágyságot ennek a kemény, rideg anyagnak. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk ezzel kapcsolatban. De szívesen kísérleteznék még az üveggel is, a terrazzo technika is teljesen új számunkra, megannyi ötletünk van, amit szeretnénk megvalósítani.

- Mi az izgalmas a betonban?
- A legizgalmasabb az, hogy amikor az ember valami újat alkot és megcsinálja az öntőformát, majd kiveszi az adott tárgyat, az olyan érzés, mint amikor karácsonykor kibontok egy ajándékot. Maga a meglepetés, legyen akár pozitív, akár negatív, mert számomra sokszor a beton hibái adják az anyag igazi szépségét. És ezt a jellegzetességet szeretik nagyon sokan: ha kell, rusztikusan lyukacsos, de a legfinomabb felületek is létrehozhatók általa.

- Mostanában többen színes betonban gondolkodnak.
- Ez a mi fantáziánkat is megragadta, ezért mi is élünk a beton színezésének lehetőségével. Az anyagot mindig önmagában, különböző oxidokkal színezzük, és előszeretettel használjuk a visszafogott, például a pasztellszíneket.

- Milyen a tárgyak fogadtatása?
- Magyarországon tulajdonképpen Budapestre szűkül a kör, mert ugyan próbálkoztunk vidéki városokban is, de ott még nem ismerték fel az ebben rejlő szépséget. Sokat utazunk, elsősorban Ausztriába, ahol kisebb városokban is bemutatkozunk, illetve Bécsbe járunk dizájnvásárokra. Szoktunk menni Csehországba, Prágába, ahol meglepő módon rajonganak a betonért. Ott még újdonság a dizájnbeton.

(fotók: szerző)