Lapszámok

2022. december XXX. évfolyam VI. szám

Krepler Benedek: Egy újabb lépés a jövő technológiája felé - Elkészült a dvb Kft. második, ipari 3D betonnyomtatója

A dvb Kft. büszkén jelenti be, hogy elkészült immáron második, ipari léptékű 3D betonnyomtatója is. A 2020-ban induló nagyívű fejlesztési projekt első mérföldköve egy kísérleti 3D betonynyomtató fejlesztése volt, amellyel az év végén már nyomtattunk is. Az ezt követő két évben sorozatos teszteléseket hajtottunk végre, ami magában foglalta az anyagtudománnyal kapcsolatos vizsgálatokat és a mechatronikai fejlesztéseket is. Ennek a folyamatnak a végén értük el azt, hogy kialakíthattuk a megfelelő gépláncot, mellyel napi szintű nyomtatásra vagyunk képesek.

A fejlesztési folyamat magasfokú szaktudást igényelt, mivel a 3D betonnyomtató kialakítása egy kétpólusú feladat, ahol a gép és beton együttműködése szükséges. Ez a gondolkodásmód hatással volt a teljes géplánc megalkotására, mely tartalmazta a betonkeverék előállítását is. A géplánc három fő elemből áll; keverő, szivattyú és a 3D-nyomtató. E berendezések megfelelő megválasztására azért van szükség, mert a különleges keverék igen pontos kötési időzítéssel rendelkezik. Ebből a tényből is látható, hogy a betonnal szemben támasztott követelmények egymással szemben állhatnak, mivel a szivattyúzhatóság érdekében megfelelő eltarthatóságra és konzisztenciára is szükség van, de a nyomtatófejből történő kiáramlást követően elég állékonynak kell lennie, hogy zsaluzat nélkül megálljon, majd a következő rétegek alatt ne roskadjon össze. A kihívások teljesítésének érdekében egyszerű, arányaiban módosítható receptúrát hoztunk létre, mellyel a környezeti változásokra, mint hőmérséklet vagy páratartalom, reagálni tudunk. Továbbá sikerült elérni azt, hogy kötésgyorsító nélkül is üzemeltetni tudjuk a berendezést, ami a nyomtatott elemek formáját illetően magas fokú rugalmasságot tesz lehetővé.

A nyomtató adatszolgáltatását G kódon keresztül végezzük. Annak érdekében, hogy a 3D-nyomtatás technológiája által kínált lehetőségeket, mint a gyors, egyedi méretű és formájú nyomtatást ki tudjuk aknázni, egy parametrikus tervezőszoftvert hoztunk léte. A parametrikus modellalkotásnak köszönhetően a gép felé történő adatszolgáltatás is gyorssá és egyszerűvé vált.

A kísérleti nyomtató 1,5x1x1 méteres nyomtatási térrel rendelkezik, melyhez képest egy nagyságrendet sikerült ugranunk, így az új berendezés nyomtatási tere 3x4x3 méter, mellyel akár 25 köbméteres aknát is tudunk gyártani. A nagyobb térhez növelnünk kellett a nyomtatási sebességet is, ami 5 000 mm/perc sebességről 18 000 mm/percre emelkedett. Ez a sebesség teszi lehetővé számunkra, hogy a nyomtatási térben elhelyezkedő elemek számától és formájától függetlenül egy nap alatt le tudjuk gyártani azokat. Az összetett gépészeti fejlesztésben segítségünkre volt a dvb Kft. stratégiai partnere, a KÉSZ Csoport.

Terveink szerint 2023-ban megfelelően ki tudjuk használni az így megjelenő innovatív és egyedi gyártókapacitásunkat, mellyel piacvezetők lehetünk a régióban. Továbbá szívesen üdvözöljük a partneri együttműködési lehetőségeket is, legyen szó gyártási kooperációról vagy anyagtudományi fejlesztésről, melyet a 3D betonnyomtatási iparágban szeretnének hasznosítani, hiszen kísérleti berendezésünk továbbra is rendelkezésre áll.

(fotók: dvb Kft.)