Lapszámok

2022. december XXX. évfolyam VI. szám

Csökkent, ám így is horribilis az építőipari kontármunkák kára

738 ezer forint az építőipari kontármunkák átlagos kára 2022-ben, 15 ezer forinttal kevesebb, mint tavaly. Enyhén javult, de továbbra is közepes az építőiparral szembeni általános bizalom. Jelentősen romlottak azonban a kilátások, az építtetők közel háromnegyede gondolja, hogy rossz irányban mennek a dolgok az építőiparban – állapítja meg a Mapei Kft. 7800 fő megkérdezésével készült kutatása.

A kontármunka-károsultak aránya 21%, azaz a válaszadók egyötöde szenvedett el valamilyen kontárkárt építőipari munka miatt az elmúlt évben Magyarországon. Ez számottevő, 8 százalékpont-csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A kontármunka aránya régiónként eltérő. A legmagasabb Budapesten, 26%, és Közép-Magyarországon, 25%, a legalacsonyabb, 17% az Észak-Alföldön.

Az építtetők borúlátók az ágazat jövőjével kapcsolatban. A válaszadók 71%-a véli úgy, hogy inkább rossz irányban mennek a dolgok az építőiparban, és mindössze a megkérdezett építtetők 12%-a gondolja azt, hogy jó irányba tart az építőipar. A kilátásokat a szakemberhiány, az emelkedő építőanyagárak és vállalási díjak, a kontármunka és a rossz tapasztalatok együttesen rontják.

(forrás: Mapei Kft.; fotó: Beton újság)