Lapszámok

2022. december XXX. évfolyam VI. szám

Felhívás a Csomay beton villanyoszlop megmentésére

Ahogy arról a Beton újság egy korábbi számában már hírt adtunk, a Csomay betonüzem – sok más egyéb létesítmény mellett – egy különleges, egyedülálló vasbeton villanyoszlop gyártást honosította meg az 1900-as évek elején. A szabadalom a francia Bourgeat nevéhez fűződik. A megoldás alapjában véve nagyon egyszerű: egy hosszú, egyenes, alkalmas méretű fenyő fatörzsre szegekkel ráerősítik a beton vasalását, majd ezt a szerkezetet körülveszik a külső, hengeres zsaluzattal, és a hézagot kiöntik betonnal.

Csomay Kálmán veszprémi építőmester az 1900-as párizsi világkiállításon találkozott a Bourget-szabadalom alapján készülő villanyoszlopokkal, ez alapján honosította meg a gyártásukat a veszprémi közvilágítás szolgálatára. Közel 100 év után ezeket elbontották, a időközbeni területi átrendeződések miatt, csupán egy, egészben és egy töredékesen fennmaradt oszlop áll még mementóként a veszprémi egyetem telkén.

Az oszlop megmentésére a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara indított akciót, elkészítették és engedélyeztették a terveket, költségvetést állítottak össze.

Bővebben a Veszprém Megyei Mérnök Kamara oldalán olvashatnak a felhívásról!

 http://www.vmmernokikamara.hu a-csomay-oszlop-megmentese

(fotó: Beton újság)