Lapszámok

2022. december XXX. évfolyam VI. szám

Köszöntő

Kezdjük az alapoknál…

Kötődésem a betonhoz? Vicces kérdés… Közel 40 éve kezdődött.

Tizenévesen térburkolatot készítettünk szüleinkkel kalákában, helyszínen készült betonból, belevésve a készítés dátumát: 1982.

Tanulmányaimat a Veszprémi Vegyipari Egyetemen végeztem. Ezt követően kerültem a Murexinhez.

Kezdetben alkalmazás-technikusként dolgoztam, és 1993–94-ben tervezőknek, kivitelezőknek roadshow keretében tartottunk szakmai előadásokat betonjavításról, betonszerkezet-felújításról és betonpadlók javítására való epoxi termékekről. Mindezt a cégcsoportunkba tartozó Austrotherm és Baumit cégek szakmai előadóival. Több hídügyi konferencián vettem részt, ahol főleg a régi hidak felújítása volt a téma. Több víztisztító műtárgy felújításának műszaki tanácsadásával foglalkoztam ez időben. Majd jöttek a konzervgyárak és húsfeldolgozó üzemek betonpadló-felújításai, melyek ma már csak emlékek, mivel közülük több, az EU-csatlakozás következtében anyagi forrásokhoz jutva, zöldmezős beruházásaikat végrehajtva a nulláról építették fel modern üzemeiket.

Az anyagokhoz való szoros kapcsolódásom azonban vezetőként is megmaradt. Figyelemmel követem a piaci szereplők, a versenytársak termékfejlesztéseit, követem a trendeket, amennyire ezt az értékesítésben vagy a termékfejlesztésben figyelembe kell venni.

Csodálattal tölt el a MOL-Campus a maga méretével és műszaki megoldásaival. A több ezer köbméter beton, mely beépült az alaptestbe és a szerkezetbe, annak logisztikája és minőségbiztosítása elképesztő mérnöki teljesítmény.

Több ezer négyzetméter aljzatkiegyenlítésre nyertünk megrendelést ezen a munkán, emellett olyan egyedi technológiát tudtunk javasolni, amellyel könnyedén képesek voltak megoldani az egyébként kihívást jelentő feladatokat. Büszkék vagyunk hazai fejlesztésű aljzatkiegyenlítőinkre, mellyel Magyar Termék Nagydíjat is kiérdemeltünk 2017-ben.

Gyártó- és kereskedővállalat vezetőjeként tudom, hogy a képzett kivitelező mellett az építkezés során mindennél fontosabb a minőségi építőanyag. A Murexin Magyarországon Szekszárdon rendelkezik gyártóbázissal, ahol portermékeket gyártunk főleg cement alapon, elsősorban hideg- és melegburkolati segédanyagokat.

Közeledik az év vége, a családdal fogjuk tölteni az utolsó két hetet, kibillenve a munkából.

Feleségem és három gyermekem is várja már ezt az időszakot, mert eltávolodva a tanulmányaiktól ők is kikapcsolódnak és belemerülnek az ünnepek hangulatába. Ezt kívánom Önöknek is!

Kívánok mindenkinek az év végi szám lapozgatásához kellemes időtöltést!

Aztán jön az új év, 2023, kihívásokkal teli! De szilveszterre a jó hangulat megalapozásához fogadják meg javaslatomat: feldobja majd önöket is egy pohár BETON! (Ez esetben Becherovka+Tonic, tetszőleges higítással.)

Czili Aladár
Murexin Kft. ügyvezető igazgató
Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség elnöke