Lapszámok

2022. október XXX. évfolyam V. szám

SkyPool – Az égig érő medence

A 6 méter széles, 26 méter hosszú és 44 tonnás medencét két fát formázó acélpillér tartja a magasban. Az Európában is ritkaságnak számító SkyPool több tekintetben is különleges műszaki megoldásokat követelt.

Zalakaros fürdői és szállodái közül csak kreatív megoldásokkal lehet kitűnni. A közel 2 milliárd forintos beruházással készült különleges, tetőre épített medence a beruházó szakértője, Várkonyi Gyula aktív közreműködésével, a keszthelyi Jankovics és Társa Építésziroda tervei alapján készült. A 2/3 részben átlátszó falú és aljzatú tetőmedencét két fát formáló acél tartószerkezet tartja 16 méter magasan, az 5. emeleten. Megvalósulásában építészetileg a legnagyobb kihívást a lábak pontos behelyezése és a feszített víztükrű medence szintezése jelentette. A szokatlan pozícióban ezt úgy kellett megoldani, hogy a feszített víztükör miatt a megengedett szintezési hibahatár maximum 1 mm lehet.

Biztonság a magasban = MEVA MEP
A szerkezetet kivitelező J-Terv Építész Kft. mérnökei felismerték, hogy a nagy magasságban épülő munkaszint hagyományos módszerekkel való kialakítása komoly nehézséget okozott volna, ezért a feladattal a MEVA Zsalurendszerek Zrt. szakértőihez fordultak. Az igazi nehézséget nem is a szerkezet súlya okozta, inkább egy olyan összefüggő munkaszint megalkotása, ahol a magasság dacára is biztonságos a munkavégzés. A feladatot a medence építését megelőzően már elhelyezett fa alakú tartószerkezetek geometriája tovább nehezítette, melyet az állvánnyal „ki kellett kerülni”. Oláh Zoltán, a zsaluszakértő cég mérnökének javaslata a MEVA MEP zsalurendszere volt.

420 m2 összefüggő munkaszint 14 méteren
A tekintélyes méret és súly rendkívül erős acél tartószerkezetet követelt. 14 méter magasságban mintegy 420 m² alapterületet kellett úgy kialakítani, hogy a medencét alátámasztó gigantikus acél pilléreket kikerülő, összefüggő munkaszint keletkezzen a medence és a kapcsolódó átjáró folyosók alatt. Ritka letámasztású, jól variálható, nagy teherbírású speciális állványzatra volt szükség, mert a „fák ágai” és a kapcsolódó épület geometriája csak nagy nehézségek árán lett volna megoldható hagyományos állványzattal. A MEVA MEP tökéletes választásnak bizonyult a feladatra.

„Ez a szerkezet a legjobb megoldás. Az állványzat stabilitását biztosító keretek az állványtornyokon belül bárhol szabadon elhelyezhetők, így a »fák ágai« közé is könnyen beépíthetők” – érvelt Oláh Zoltán. – „Ráadásul a ritka letámasztásnak köszönhetően az acélszerkezeti vázzal is csak néhány ütközés alakult ki.”

Az állványzat összeszerelését a szokásos módon, a földön fekve nem volt lehetséges megoldani, mert nem lehetett volna „befűzni” a pillérek közé. Azonban a választott állványzat minden eleme gépek nélkül mozgatható, így szintről szintre építették, leginkább kézi erővel, illetve ahol lehetett, emelőkosaras daruval a közbenső munkaszintekről.

Miután az alátámasztó állványzat megépült, a munkaszint kialakítása következett. Ezt a nehézállványzaton a fatartós födémzsalurendszer elemeinek segítségével készítették el a szakemberek. A rendszer a meglévő tetőszerkezet fölé épült és az épület kontúrján belül helyezkedett el, ezért a munkaszint tető fölé eső részeinek megtámasztását a 4. emeleti tartószerkezet, illetve a tető szerkezete biztosította.

Építészeti tervezés: Jankovics Gergő, Jankovics és Deák Kft., Keszthely
Szerkezetépítés: J-Terv Építész Kft.
A kivitelezésben közreműködött: Hork Acél Kft., Direkt Line Kft., Üvegcentrum Kft., Otis Kft.

www.meva.net

(fotók: MEVA)