Lapszámok

2022. október XXX. évfolyam V. szám

A termelés már csökken, de a vállalkozások száma tovább növekszik az építőiparban

A piaci és központi beruházások viszszaesése erősen visszavetheti az építőipari szektor teljesítményét, még úgy is, hogy a családtámogatási politika és a kedvezményes építőipari áfa egyelőre megmarad Magyarországon – írja az Opten közleményében.

Az építőipar a hazai gazdaság egyik húzóágazatának számított 2021-ben, és eddig 2022-ben is. A gazdaság bruttó hozzáadott értékének mintegy 6 százalékát adja az építőipar, és a 2020-as Covid-válság évét leszámítva ez az érték még növekedett is az elmúlt 5 évben. A hitelkamatok 2022-ben igen meredek emelkedésbe kezdtek, és az állami építőipari beruházások is várhatóan csökkennek majd az államháztartási egyensúly javítása érdekében.

Az Opten adatbázisa szerint az elmúlt évek jelentős növekedésének hatására jelenleg 65 ezer társas vállalkozás és mintegy 85 ezer egyéni vállalkozás működik az építőiparban. A KATA-szigorítás hatására viszszaesett az új egyéni vállalkozás-bejegyzések száma, és jelentősen nőtt a megszűnő egyéni vállalkozások száma, de összességében még mindig növekszik mind a társas, mind az egyéni vállalkozók száma a szektorban. A KSH legfrissebb – júniusi – adatai alapján a 2022-es év első hat hónapjának összesített termelési volumene még 7 százalékkal magasabban van a 2021 első félév adatainál. A 2022 június végi szerződésállomány 1,2 százalékkal van magasabban, mint a 2021 féléves adat, ami azt valószínűsíti, hogy rövid távon még várhatóan nem lesz komoly recesszió a területen.

Összességében elmondható, hogy még van lendület az építőiparban, de kérdés, hogy a futó projektek át tudják-e hidalni a keresleti oldalon várható visszaeséseket. Ha a kamatlábak sokáig magasak maradnak, akkor vélhetően a hitelezés visszaszorulása meg fog látszódni az építőipar termelésén is.

(forrás: Opten, fotó: DDC)