Lapszámok

2022. október XXX. évfolyam V. szám

Beton Fesztivál: Szakmai fórum a beton a körforgásos, karbonsemleges gazdaságban betöltött szerepéről

Két év kihagyás után ismét megrendeztük a Beton Fesztivált az építőipar szakemberei számára. Az egynapos szakmai esemény központi témája ezúttal a beton szerepe a körforgásos, karbonsemleges gazdaságban volt.

A szakmai közönség a pandémia miatt az elmúlt két évben nélkülözni kényszerült kedvelt építőipari rendezvényét. Az idei évben megújult a Beton Fesztivál, jövőbe tekintő témával egy impozáns, természetközeli helyszínen tért vissza, és teltházas volt. A rendezvényt YouTube-csatornánkon (amelyen később is visszanézhető) élőben online is közvetítettük, hogy minél szélesebb kör vehessen részt rajta, egyúttal lehetőséget biztosítva azoknak is, akik távolabbról érkeztek volna, de fontos számukra a környezeti lábnyom csökkentése.

Beton Fesztivál – egy prominens esemény építőipari szakembereknek
A Beton Fesztivált 2015-ben indította újtára a beton.hu és szervezi meg azóta is évről évre a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával. Kezdetektől az esemény célja, hogy mind az építőipari szakemberekkel, betontechnológusokkal, mind a jövő mérnökeivel megismertesse az anyaggyártás, építészet és kivitelezés újdonságait, valamint a betonban rejlő sokszínű lehetőségeket úgy a felhasználás módját, mint a dizájnt tekintve.

Körforgásos gazdaság az építőiparban
Az idei Beton Fesztivál témájának napjaink egyik legsürgetőbb és egyben a beton előtt álló legnagyobb kihívást választottuk: a körforgásos, karbonsemleges gazdaságra való átállás során az iparág előtt álló feladatokat vettük górcső alá.

A fesztivált az idei évben is a beton.hu munkacsoport részéről Urbán Ferenc nyitotta meg, aki a munkacsoport két évnyi munkájának ismertetése után rövid áttekintést adott a globális és hazai problémákról, amelyek kikényszerítik a körforgásos gazdasági modellre történő átállást, illetve vázolta ebben a folyamatban a beton szerepét. „Mindenki előtt ismertek a hulladékkal, a Föld véges erőforrásainak kiaknázásával és a CO2-kibocsátás környezeti hatásaival kapcsolatos problémák. Erre nyújthat megoldást a körforgásos gazdaság, egy olyan modell, amelyben nincsenek hulladékok, és a ma termékei egyben a holnap alapanyagai. Az épített környezet társadalomra és természetre gyakorolt hatása miatt megkerülhetetlen, a CO2-kibocsátás 36%-a, a primer energiafogyasztás 40%- a az épületekhez, építkezésekhez köthető. A beton nagy tömegben előállított, hosszú élettartamú, természetbarát anyag. Az iparág előtt álló kihívás a hulladékmentes, minimális bányászott természeti erőforrás felhasználásával történő karbonsemleges beton előállítása. Lehetetlen küldetés, vagy reális jövő? A jelen és jövő innovatív megoldásait látva úgy látjuk, az iparágunkon nem fog múlni, hogy megvalósuljon a körforgásos gazdaság” – mondta el Urbán Ferenc.

A nyitóbeszédet követően a Cemkut Kft. kutatómérnöke, dr. Gável Viktória izgalmas összefoglalója volt hallható a cement- és betonipar innovációiról. A résztvevők ezekzután két olyan építési-kivitelezési projekttel is megismerkedhettek, amelyek esetében a kivitelezés kezdeti lépéseitől már elsődleges szempont volt a körforgásos megoldások alkalmazása, ezáltal is a minél alacsonyabb CO2-lábnyomú felépítmény létrehozása. A Sopronnál megvalósult bécsi-dombi alagútépítésről Tóth Szilvia, az SDD Konzorcium főtechnológusa, míg a méltán híres MOL Campus szerkezetépítésének kihívásairól Ritter Ádám, a Moratus Kft. ügyvezető-helyettese és műszaki igazgatója számolt be.

A Beton Fesztivál szakmai programját egy pódiumbeszélgetés zárta, amely keretében a szakértők ezúttal annak lehetőségét vitatták meg, hogy a beton teljes életciklusát tekintve (alapanyagok, gyártás, „utóélet”) miként valósítható meg a körforgásos szemlélet. A pódiumbeszélgetést Asztalos István, a CeMBeton elnökségi tagja és irodavezetője moderálta, a szakmai beszélgetésben részt vett: a MABESZ részéről Rácz Attila ügyvezető, a Cemkut Kft.-től Urbán Ferenc ügyvezető és a BTC Kft. termékportfólió-vezetője, dr. Czoboly Olivér.

"a körforgásos, karbonsemleges gazdaságra való átállás során az iparág előtt álló feladatokat vettük górcső alá"

A szakmai előadások és beszélgetések mellett a résztvevők a betonban rejlő sokszínűséget is megismerhették a rendezvényen kiállító „betondizájnerek” reprezentálásában.

Minden építés alapja 2022
Idén újra a Beton Fesztivál keretében hirdettük ki a „Minden építés alapja” betonpályázat eredményeit és adtuk át a díjakat a nyerteseknek. Az egyetemi hallgatók számára meghirdetett pályázatra több rendkívül színvonalas pályamű érkezett, melyeket független bírálóbizottság értékelt. A bizottság két kategóriában 3-3 pályamunkát tartott kiemelkedőnek, valamint 1-1 pályamunkát innovatív különdíjban is részesített. Az eredményeket a bírálóbizottság részéről prof. dr. Medvegy Gabriella, a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja hirdette ki, míg a díjakat Vass Zoltán, a MABESZ elnöke adta át. A szervezők köszönik a pályázaton részt vevők munkáját, valamint gratulálnak a díjazottaknak. A díjazott pályaművek a beton.hu weboldalon tekinthetők meg.

A Beton Fesztivál visszanézhető YouTube csatornánkon: www.youtube.com/channel/UCGJD27Z0DvfQtFvHYfezdBA