Lapszámok

2022. október XXX. évfolyam V. szám

Köszöntő

Nehéz lenne felidéznem, mikor találkoztam betonnal először, hiszen bőven gyerek voltam még. Előállításának különböző formáit láttam ezekben az években, mint a Nyírségben a földön lapáttal összekevert és kerítésalapba bedolgozott betont, az Ózd környéki kohászati meddő salakból házilag vert falazóblokkok készítését, a kőműves melletti nyári gyakorlaton való alapozást, aljzatolást, „E” gerendás födémépítést. Szembejött Nyíregyházán a középiskolában térfogatszámításkor, súlyelemzéskor, a BME Építőmérnöki képzésén, ahol a betontechnológia tantárgy keretén belül hallgattam Dombi József tanár úrtól az elméleti alapokat. Később egy betontechnológus szakmérnöki képzésen bővítettem ezt a tudást.

2000 körül már kivitelezőként ismertem meg a legkülönbözőbb vasbeton szerkezeteket, alaptól a födémig. Résfalat építettünk belőle a Duna partján a gönyűi kikötőnél, majd azt követte sok másik résfalas munkagödör Budapest különböző pontjain, az ehhez kapcsolódó cementpépes talajhorgonyok feszítése, alaplemezek, bélésfalak, helyszíni előregyártás, 1,8 m vastag vb födém építése Százhalombattán, helyszíni betonkeverő üzemeltetése a fadd-dombori terménytárolóknál…

Ezután szegődtem el a kivitelezésből az értékesítésbe, amit a Stabiment Hungária Kft. égisze alatt kezdtem és folytatom a mai napig jogfolytonosan a Sika színeiben, immár több mint 20 éve. A betonok előállításához szükséges adalékszereket forgalmazzuk és alkalmazási tanácsokkal látjuk el partnereinket. Sőt tavaly óta már gyártjuk is telephelyünkön, a rugalmasabb partnerkezelés és kiszolgálás érdekében.

A fentieket végiggondolva nehéz megmondani, hogy hol fertőződtem meg igazán a betonnal, hiszen sokszor keresztezte utamat. Készítettem, számoltam, felügyeltem a bedolgozását, logisztikáztam, terveztem, káreseményeket elemeztem. Különféle adalékanyagból, különféle cementekkel, előállítási és bedolgozási technológiákkal volt alkalmam találkozni szakmai utam során. Mégis a mai napig képes újdonságot mutatni a beton, még mindig tud új feladatot adni, kihívást jelenteni. Egy igen sokoldalú anyagról beszélünk.

A 90-es években még statikai szemlélettel méretezték a betonokat. Aztán jött a tartósság szemlélet, amikor már a környezeti hatások alapján döntünk az igényekről és abból következően az összetételekről úgy az előregyártásban, mint a transzportbetonok területén vagy az alagútépítésben.

Ma a „CO2-kibocsátás” a kulcsmondat, amitől hangos az életünk. A cementgyártás is ekörül forog, ami a betontechnológiában újabb kihívásokat okoz és fog okozni a jövőben. Tehát a betonra is igaz a régi mondás, hogy a „változás az egyetlen állandó”. Ma már a digitalizáció korát éljük, ami a betonos szakmába is évről évre egyre mélyebben beszivárog. Ki tudja, hol a határ? Lesz-e határ? Még 20 év és talán a Marson készített betonokról fogunk olvasni a Beton újság hasábjain…?

Azt gondolom, hogy nagyon sok szegmense van napjaink legsokoldalúbb építőanyagának. Rengeteg területen ad feladatot, kihívást az építőipar és az élet más területein is. Ezután sem fogunk unatkozni.

Tóth László
Sika Hungária Kft.
Betonüzletág-vezető
Head of TM Concrete