Lapszámok

2022. augusztus XXX. évfolyam IV. szám

Betonban otthon vagyunk – 60 éves az MC-Bauchemie


Dr. Claus-M. Müller és fia, Nicolaus M. Müller

Családi vállalkozásként 60 éve fejleszt töretlen lelkesedéssel építéskémiai termékeket és rendszereket az MC-Bauchemie. A mögöttünk hagyott hat évtizedben az MC 25 fős, merész terveket szövögető családi cégből nemzetközi szinten jegyzett, a piac élvonalába tartozó építéskémiai termékeket gyártó és forgalmazó vállalkozássá nőtte ki magát, amely a beton minőségjavítására, valamint épületek védelmére és állagmegóvására alkalmas innovatív megoldásokat kínál szerte a világon.

„Célul tűztük ki, hogy megoldásainkkal optimális körülményeket teremtsünk az építési és helyreállítási munkálatok kivitelezéséhez. Mind a mai napig a minőség iránti elkötelezettség, a folyamatos innováció igénye és a szolgáltatás-központúság képezi sikeres működésünk és nemzetközi növekedésünk alapját.

Az MC több mint 60 éve fontos partnere a betontermékeket előállító ipari szereplőknek. Szolgáltatásai és megoldásai a betontermékek optimális előállításához szükséges termékek és rendszerek összehangolt, széles spektrumát ölelik fel.

A betontermékek alapjául szolgáló betonokkal szemben különböző követelmények fogalmazódnak meg. Az alacsony víztartalom mellett előállított földnedves beton megfelelő tömörítése összetett feladat, emellett a termékek színintenzitása is fontos szempont. További követelmény a kész betontermékekkel szemben a kivirágzások csökkentése.

Az MC gondosan összehangolt adalékszer-rendszere garantálhatja a befolyásoló tényezők, pl. a különböző hidratációs tulajdonságú cementek vagy az építés körülményeihez igazított bedolgozási eljárások biztos és szakszerű kezelhetőségét.

A betontermékek gyártóinak egyik kiemelt célja a termelés hatékonyságának növelése a minőség romlása nélkül. A kész termékeknek optikai és felületminőségi szempontból nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Az MC tömörítési segédanyagokat és színélénkítő additiveket kínál e célra, amelyek kitűnő minőségű betontermékek zökkenőmentes előállítását teszik lehetővé.

Vízzáró beton MC-Special termékkel

Az MC-Special fantázianevű betonadalékszer vízzáró beton előállítását tette lehetővé. Használatával egyszerre vízzáró és víztaszító tulajdonságú, úgynevezett „Sperrbeton” alakítható ki. A termék hosszú időre az MC kiválóságának védjegyévé vált, amivel monopolhelyzetet élvezett a piacon. Mára maga a Sperrbeton kifejezés valóságos időutazás a múltba. Manapság ritkán használják ezt a kifejezést, szinte teljesen kiszorította a „nem vízáteresztő” (röviden: WU) beton elnevezés.

A Sperrbeton ipari célú alkalmazása magába foglalja többek között a szennyvíztisztító telepeket és a kikötői létesítményeket, továbbá az agresszív légkörű műtárgyakat, például a természetes légáramú hűtőtornyokat. Ezek az impozáns szerkezetek gyakran csak 14 cm falvastagsággal, acélbetéteik pedig mindössze 2 cm-es betontakarással rendelkeznek. Ugyanakkor a természetes légmozgás révén folyamatosan ki vannak téve a füstgázok (pl. kénessav) károsító hatásának. Kívülről a csapadék okozta nedvesség, belülről a lecsorgó hűtővíz a Sperrbeton mellőzése esetén azzal az együttes hatással járna, hogy az említett káros anyagok bejutnának a betonba, és akut veszélyt jelentenének az acélbetétekre.

Az MC ma piacvezetőnek számít az erőművekhez kapcsolódó betontechnológia területén, és hatalmas választékban kínál megoldásokat a hőerőművek építéséhez és karbantartásához egyaránt – a beton-adalékszerektől kezdve az épületszigeteléseken át egészen a speciális védő- és javítórendszerekig.


Az MC- Bauchemie központi épülete, Bottrop

MC-betonkozmetika

Az MC a betonkozmetika területén is kezdetektől fogva úttörő szerepet vállalt. A látszóbeton már az 1970-es években közkedvelt formatervezési elemnek számított az építészek körében, de a gyakorlatban igényesség szempontjából nem mindig tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Más szóval „kozmetikázásra” szorult. Ezért fejlesztette ki az MC a javító- és finomhabarcsokat felvonultató Nafuquick és Emcefix termékcsaládot, amelyek lehetővé teszik letöredezések, kavicsfészkek, pórusok, likacsok, színeltérések egyszerű javítását, azaz tökéletes betonfelületek kialakítását.

PCE-technológiában is az élen

Az MC kutatási-fejlesztési részlege már az 1990-es évek elején megtette az első lépéseket a polimer-szintetizálás irányában, és 1994-ben elő is állt az első ilyen jellegű receptúrával. A rá következő években ez képezte az újgenerációs polikarboxilát-éter (PCE) beton- és habarcs-adalékszerek kifejlesztésének alapját. Az ekkor még a jövő zenéje kategóriába tartozó, innovatív kutatási területnek számító PCE-technológia mára elfoglalta a technika legmodernebb vívmányai sorában az őt megillető helyet. A polimer termékeket gyártó bottropi létesítmény 2012-es üzembe helyezésével az MC új fejezetet nyitott a beton-adalékszerek fejlesztésének történetében, ami egyúttal lehetővé tette a vállalkozás számára a PCE alapú adalékszerek gyors, ügyfelek igényeire szabott fejlesztését, tesztelését és gyártását, mindezt önállóan, saját szabadalmaztatott eljárása szerint.

Cementmentes beton

Világszerte egyre-másra születnek különféle, az éghajlatváltozás mérséklését célzó fenntarthatósági koncepciók, nincs ez másképp az építőiparban sem. Az MC-Bauchemie tevőleges segítséget nyújtott az ausztrál Wagners cégnek a geopolimer EFC (Earth Friendly Concrete) kifejlesztésében. A „Földbarát beton” elkészítéséhez kötőanyagként cement helyett ipari melléktermékeket, például granulált kohósalakot és pernyét használnak. Az ilyen célú alkalmazáshoz illeszkedő aktivátorokat és adalékanyagokat többéves kutatómunka során fejlesztette ki az MC.


MC betonkozmetikával kezelt kiváló minőségű, tiszta betonfelületek – Messe Düsseldorf

2019 szeptemberében a cementmentes betonok közül Németországban elsőként a Wagners újonnan fejlesztett EFC terméke kapta meg a DIBt-engedélyt. Az MC szakértelme és adalékszer-technológiája itt is döntő szerepet játszott a trendteremtő innovációban, hiszen a klímabarát beton jelentős mértékben hozzájárulhat egy egész iparág CO2 -lábnyomának számottevő csökkentéséhez. Az MC jelenleg is gőzerővel dolgozik további cementmentes betonpótló- és habarcstermékek kifejlesztésén, hogy megfeleljen a klímabarát építéssel szemben támasztott jövőbeli követelményeknek.

Elkötelezetten az innováció iránt

Alapítása óta ez az MC egyik vezérelve, amely ma még inkább érvényes, mint valaha. Nem utolsósorban az építőipari kutatás-fejlesztésben szerzett hat évtizedes tapasztalatának köszönhetően a vállalat elismert piaci szereplővé vált, amelynek know-how-jára világszerte igényt tartanak. Nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is.

(fotók: MC-Bauchemie)