Lapszámok

2022. augusztus XXX. évfolyam IV. szám

Zöld építkezések elkötelezettje a LAFARGE

A jövő irodájának előfutáráról, a MOL Campus épületről köztudott, hogy építtetői a fenntartható építkezés mellett tették le voksukat. A zöld koncepció az építőanyagok szintjén is tetten érhető: a betonfelületekhez a LAFARGE környezetbarátabb cementjét is felhasználták.


fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A zöld megoldások elsődleges fontosságúak voltak a megvalósítás során. Az épület a legtöbbet hozza ki környezetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. A MOL Campus célja, hogy megőrizze a kapcsolatokat egy olyan városi közösségben, ahol az emberek gyalog vagy kerékpárral érkeznek munkahelyükre. Az épületben tartózkodók közvetlen kapcsolatot teremthetnek a külső környezettel, a tiszta levegővel, a természetes fénnyel és a panorámával is. Az építtetők szándéka, hogy az épület elnyerje a LEED és a BREEAM minősítést is.


fotó: Molnár Péter

Közeleg az átadás időpontja, a 28 emeletes, 143 m magas épületet közel 2500 MOL munkavállaló veheti majd birtokba.

Büszkék vagyunk rá, hogy az alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkező cementtermékeinkkel hozzájárulhattunk az egyedi műszaki megoldásokkal kivitelezett és a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő gigantikus építkezéshez. Az általunk szállított cementtermékekkel szemben alapvető követelmény volt a nagy nyomószilárdság, a gyors kötési idő, a csekély repedési hajlam és a kémiai hatásokkal szembeni ellenállás, mindamellett, hogy a gyártásuk során alacsony legyen a fajlagos nettó CO2 -kibocsátás. Termékeinket elsősorban az alaplemez és teherviselő szerkezetek készítéséhez használták, a CEM II/A-S 42,5 R típusú királyegyházai cementből 9 tonnát, míg a CEM III/A 32,5 R típusból pedig 10 tonnát építettek be” – nyilatkozta Putler Csaba, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési igazgatója.

Különlegesség, hogy az építési helyszínre külön betonlabort telepítettek, minden egyes mixernél külön-külön vizsgálták a betonkeverékre vonatkozó paraméterek teljesülését, továbbá a tömegbetonokra vonatkozó szakirodalmi ajánlások alapján 27 ponton „just in time” mérték az alaplemez belső hőmérsékletének fejlődését. A betonkeverék terítése hat rétegben történt az egyes rétegek különböző mértékű, előre tervezett és szakirodalmi adatok alapján modellezett kötéskésleltetésével. A beton beszállítását több betonszállító konzorciuma végezte.


fotó: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a hazai építőipar egyik meghatározó építőanyag-gyártójaként kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. Fenntarthatósági törekvéseivel összhangban a felhasznált termékek megfelelnek a modern kor elvárásainak. A LAFARGE 2050-re meghatározta a karbonsemleges üzemelést, azaz a vállalat célja a nettó szénsemleges működés elérése.

A LAFARGE egy olyan fenntartható világ építésére köteleződött el, amely az emberek és a környezet számára is élhetőbb. Ösztönzi a zöld építkezéseket, támogatja a helyi közösségeket, rugalmasan áll hozzá ügyfelei egyedi igényeihez.