Lapszámok

2022. augusztus XXX. évfolyam IV. szám

Újdonság a zsalutechnológiában: akár 50%-kal kevesebb támasz

A MEVA legújabb fejlesztésű alátámasztó rendszere, a VarioMax csupán három elemből áll, így időt és pénzt megtakarítva könnyíti meg a kéregelemes födémpanelek zsaluzását. A födémtámaszból, dupla főtartóból és kihúzható főtartóból álló rendszer használatával elérhető költségmegtakarítás a kisebb beruházások és a több milliárdos projektek számára egyaránt hasznos lehet.

Nézzük a tényeket számokban!
A megfelelő zsaluzat kiválasztásával és a zsaluzás hatékony ütemezésével az építőipari vállalkozások időt és ezáltal jelentős költséget takaríthatnak meg egy-egy projekt büdzséjéből. Ma már Magyarországon is elérhető az egyik ilyen opció, a kevés alkatrészből álló, így egyszerűen kevés élőmunkával összeszerelhető zsalurendszer, a VarioMax.

A mindössze három részből álló zsalu használatával a megszokott eljárásokhoz képest akár 50%-kal kevesebb támaszra és alkatrészre van szükség. Az össze- és szétszerelés egyszerűségéből adódóan pedig az élőmunka-költség akár 40%- át is megspórolhatjuk, nem is beszélve a lényegesen egyszerűbb raktározásról és a logisztikáról.

Kényelmes zsaluzás
A VarioMax zsalu rugalmasan alkalmazkodik bármely alaprajzhoz. A teleszkópos dupla és kihúzható főtartók oldalán elhelyezkedő támaszfogó csapok meghatározzák a támaszok pozícióját, számát és biztonságosan, felülről a támaszokba helyezhetők. Rasztermentes, alumíniumból készült, így könnyű, mégis teherbíró szerkezetet alkot. Élettartama hosszú, a H20 fatartóknál lényegesen tartósabb. Gyorsan és egyszerűen tisztítható, hiszen porszórt bevonatának köszönhetően betontapadása kisebb. A tartók nagyobb stabilitását és biztonságos kitámasztását merevítő sínekkel segítik, amelyet egyszerűen kihúzható tartóban lévő kalapácsfejű csavarral rögzítenek, így elveszíthető részek sincsenek. A kevesebb támasznak köszönhetően az elemes födém alatti szinten nagyobb a tér, a dolgozók szabadabban mozoghatnak. A legoptimálisabb esetben a támasztávolság 2,82 m, így 8,76 m-es főtartóhossz esetén mindössze négy támaszra van szükség.

A VarioMax további nagy előnye, hogy nemcsak a MEVA támaszokkal és tartóállvány- rendszerekkel, de más gyártókéval is kompatibilis.

Eddigi tapasztalatok
Gyakorlati példát is említhetünk: a VarioMax egy budapesti agglomerációban épülő családi ház kivitelezése során bemutatott előnyeiről Katus Katalin, a MEVA műszaki iroda-vezetője mesélt. „A 120 m2 alapterületű épület födéme előregyártott panelekkel tervezett, 23 cm vastag szerkezet volt. Az ehhez szükséges alátámasztó-rendszert rendkívül gyorsan és egyszerűen építették fel, mivel a tartókba integrált támaszfogadó csap meghatározta a támaszok pozícióját. A főtartók pedig ritkított alátámasztottság mellett is biztosították, hogy a gépészeti hűtő-fűtőcsövezéssel szerelt előregyártott kéregpanelek ne mozduljanak el. A födémtámaszok beállítása után elhelyezték a dupla és kihúzható főtartókat, majd rögzítették a merevítősíneket, és már érkezhettek is a panelek.”

Így a tapasztalatok alapján elmondható, hogy a rendszer nagy teherbírású, stabil, tartós, és gyorsan összeszerelhető – érdemes kipróbálni!

Bővebb információ a MEVA-termékekről: https://meva.net/hu-hu/

(fotók: MEVA)