Lapszámok

2022. augusztus XXX. évfolyam IV. szám

Ipari padlók takarítása

Az ipari padlók karbantartásának alapvető része a felület takarítása. A rendszeres, szakszerű takarítás egyúttal állagmegóvást is jelent. A takarítás nemcsak a szennyeződés eltávolítását jelenti, hanem a felület, az ipari padló felső rétegének ápolását, jó állagának megóvását is. A takarítás során észre lehet venni a sérüléseket, az elhasználódott helyeket is, az ipari padlón hamarabb fel lehet fedezni a kezdődő hibákat és azokat hamarabb lehet orvosolni is, ami nyilvánvalóan élettartam-növekedéssel jár. A takarítás az ellenőrzéssel és a karbantartás keretében történő javításokkal a lehető legnagyobb élettartamot biztosítja a rendeltetésszerű használat számára.

A takarítás technológiája függ a felület kialakításától, jellegétől, a felület, bevonat anyagától és természetesen a használat, terhelés jellegétől (pl. attól, hogy milyen szennyezőanyagok érhetik a felületet), nagyságától, intenzitásától. A nyers, bevonatlan betonfelületek takarítása alapvetően problémás, mert nagyon könnyen bejut a szennyeződés a nyitott pórusokba és azokban meg is marad. Ezeket nem is lehet könnyen kiszedni. A porózus felületeket, melyek a nedvességet, így a takarítóvizet is beisszák, nem lehet hatékonyan takarítani.

A takarítható betonfelületek jellemzője, hogy van rajtuk burkolat vagy bevonat, esetleg impregnálás. Az impregnálás lényege, hogy a folyadék halmazállapotú impregnálószer a beton pórusaiba befolyva, beszivárogva és ott egy bizonyos mélység után megszilárdulva vagy a pórusszélekhez tapadva lezárja a felületet, meggátolja a folyadék mélyebbre hatolását és az elszennyeződést is. Többféle és számos funkciójú impregnálószer létezik, egyesek csak póruszáró hatásúak, mások növelik a vegyszerállóságot, vagy keményítik, a koptatóhatással szemben ellenállóbbá teszik az ipari padló felületét.


Tiszta ipari padló

Gyakori az ún. kéregerősített habarccsal bevont iparipadló-felület, amikor speciális előkevert, cement kötőanyagú szárazhabarcsot szórnak a felületre, amit nagy intenzitású glettelőtárcsákkal felszerelt gépekkel dolgoznak be és alakítják ki vele a végleges felületet. E felületképzési megoldás előnye, hogy a bevonat egyszerre készül el az ipari padlóbetonlemezzel, hogy nagy kopásállóságú, tartós, és a többi bevonati, illetve burkolati megoldáshoz képest kifejezetten jó ár-értékarányú, gazdaságos. Kéregerősített ipari padló esetén semmiképpen sem javaslom a száraztakarítást, mert az nem szedi ki a pórusokból a szennyeződést, hanem még inkább be is tömi azokat, így az ilyen ipari padlók csúszósak lesznek, idő előtt erodálódhat, felkophat a felületük is. Az ilyen felület takarítható (azaz felmosható, takarítógéppel tisztítható) és bizonyos korlátok között akár olajálló is lehet.

"Célszerű minden iparipadló-felületre vonatkozóan a bevonat, a burkolat jellegétől függően napi, havi, negyedéves takarítási tervet kidolgozni."

Az olajállóság kifejezés sajnos félreérthető és ebből nagyon gyakran alakulnak ki viták a beruházó, az üzemeltető és az építő között. A cementbázisú kopóréteg egy speciális cementhabarcs (a vonatkozó esztrich szabvány /MSZ EN 13318:2000/ szerint CT, azaz cementesztrich), aminek az adalékanyag-szemszerkezetét úgy alkották meg, hogy a betonlemez felületére felszórva, bedolgozva, beglettelve sima felületű, viszonylag zárt struktúrájú lesz, éppen ezért takaríthatóvá válik. A takaríthatóság azt jelenti, hogy mind kézzel (felmosókkal, mopokkal), mind géppel a felmosóvíz vegyszerekkel vagy anélkül be tud hatolni a kéreg felső néhány milliméterébe, ott anélkül fellazítja a pórusfalakat és a felületet, hogy a víz elfolyna a mélyebb rétegekbe. Nem vízzáró ugyan a kéregerősített iparipadló-szerkezet, de annyira megmarad rajta a tisztítófolyadék, hogy utána fel lehet szívni, fel lehet törölni, így tiszta, szennyeződésmentes lehet a felület.

Ha olaj vagy más szennyező folyadék kerül a felületre, akkor az is be tud folyni, hatolni a kéregrétegbe és ott foltot hagyhat, főleg akkor, ha sokáig rajta marad, ha huzamosabb ideig nem törlik fel, nem takarítják fel nedves eljárással, nem szedik ki vegyszeres vízzel az olajat. Mennél tovább marad az olaj a cementbázisú kéregerősített betonlemez felületén, annál jobban, mélyebben és erősebb kötéssel tapad a pórusok falához. Tehát előfordulhat olyan helyzet, hogy pl. 20–30 percen belül ugyan feltakarítják az olajszennyezett padlót, kiszívják belőle a tisztítószert tartalmazó folyadékot és vele együtt az olaj jelentős részét, mégis megmarad a folt. Ez a jelenség ugyan a legtöbb esetben nem csökkenti a felület élettartamát, mégis a foltosodás miatt esztétikai romlás következik be. A felület olajálló, azaz a foltot okozó olaj nem idéz elő műszaki hátrányt, ha 20–30 percen belül feltakarítják, de meglátszik, megmarad a nyoma. Célszerű ezt minden kivitelezés előtt tisztázni az építtetővel. Az olajállóság fogalma azt jelenti, hogy az időben feltakarított olaj nem okoz kárt a padló használhatóságában, de nem jelenti azt, hogy nem látszik meg a nyoma.

Az olajállóság, olajszennyezés esetében roppant lényeges, hogy minél hamarabb fel kell takarítani, az olaj tulajdonságaitól függően 20–30 percen belül, különben elindulhat a károsodási folyamat és egyre jobban meg fog látszani a folt. Továbbá tudnunk kell, hogy az olajok kémhatása különbözhet egymástól. Az olaj általában, ha semleges vagy bázikus, lúgos kémhatású, akkor nem káros a betonra, a kéregre, mert nem oldja ki a cementet, de vannak savas kémhatású olajok is (ilyen lehet pl. a targoncáknál használt olajok egy része), ezek viszont kioldják a cementet és tönkreteszik a felületet. Tehát ha az üzemeltető látja, hogy olaj került a felületre, akkor azonnal takarítsa fel semlegesítő vegyszeres vízzel a feltörlés után – ez a jó megoldás.


Gépi takarítás

Köztudott, hogy a cement nem áll ellen a savas maróhatásnak, ezért ha savak kerülhetnek a felületre, akkor nem megfelelő a cementbázisú kéregerősítés alkalmazása. Ilyenkor célszerű műgyantabevonatot vagy valamilyen kerámiaburkolatot tenni a felületre (ebben az esetben saválló fugázás is szükséges). A műgyantabevonatok alkalmazása nagyon gyakori pl. élelmiszert előállító vagy feldolgozó üzemek ipari padlóján, a pontos típust, vastagságot a helyi viszonyoknak, körülményeknek és a tervezett használatnak megfelelően kell kialakítani. Ez tervezési feladat, az optimális bevonat kiválasztásához sok segítséget kaphatunk a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) által 2017-ben kiadott Műgyanta padlóbevonatok tervezése és készítése című műszaki irányelvben (interneten is elérhető).

Amikor enyhe, ideiglenes szennyezésre lehet számítani, akkor szóba kerülhet a felület impregnálása is. Az impregnálóanyag tulajdonságai (pl. vegyszerállóság, kopásállóság) meghatározzák, de legalábbis behatárolják azt, hogy milyen tisztítási technológiát alkalmazhatunk és milyen anyagokkal. Az ipari padló felülete nagyon kényes, nem mindegy, hogy milyen intenzitású súrolókefét, takarítótárcsát (ún. pad-et), felmosóeszközt és hozzá milyen takarítószert használunk.

A helyes takarítástechnológia egy komplett rendszer, függ a bevonat, burkolat típusától, minőségétől, a használat jellegétől, intenzitásától stb. Minden takarításnak az a célja, hogy a használatot korlátozó, akadályozó szennyeződéseket rendszeresen és minél nagyobb mértékben eltávolítsa, illetve biztosítsa a rendeltetésszerű használatot, méghozzá hosszú távon. A guminyomok, fadarabok, faforgácsok, műanyagok, az idegen folyadékok a felületen rövid és hosszabb távon károsítják az ipari padlót, ezeket el kell távolítani, és célszerű takarításkor állagmegóvó anyagok ráhordásával megvédeni a felületet. Ugyanígy védekezni kell a felületet károsító anyagokkal szemben, erre mindig gondolni kell az üzemeltetéskor. Az üzemeltetők számára az építtetők gyakran előírják, hogy pl. csak ún. fehér kerekű targoncákkal szabad a padlón közlekedni, illetve meghatározzák a rendszeres és szakszerű takarítást. Az ipari padló felületén keletkezett mechanikai sérülésekbe, pl. karcolásokba, kikagylósodásokba, kitöredezésekbe, repedésekbe beülő kosz, szennyeződés jelentősen károsíthatja az ipari padlót. A rendszeres és szakszerű takarítás hosszú távra biztosítja az ipari padló magas színvonalú használhatóságát, állagmegóvását, és ezáltal a tartósságát. Több iparipadló-takarításra felkészült cég van hazánkban, amelyek esetileg, de akár rendszeresen is vállalkoznak szakszerű takarításra.

Célszerű minden iparipadló-felületre vonatkozóan a bevonat, a burkolat jellegétől függően napi, havi, negyedéves takarítási tervet kidolgozni. A kivitelező az ipari padló átadásakor rendszerint és kötelezően rendelkezésre bocsátja a használati és karbantartási utasítást, ennek része a takarítási terv. Ezt maga az üzemeltető igazíthatja a saját használati követelményeihez.

Példaként a napi takarítást is géppel javasolt elvégezni semleges kémhatású tisztítószerekkel. A vegyszeres áztatóvizet vissza is szívják a gépek, miután forgótárcsás kefével vagy enyhe súrlóhatású pad-del áttörlik a felületet. A havi vagy a negyedéves mélytisztítás már többlépcsős folyamat. Az alaptisztítást célszerű lúgos hatású (az adott bevonatú ipari padlóhoz alkalmas) szerekkel kezdeni, ahol koszosabb, ott tovább hagyni hatni a szennyeződést oldó vizes oldatot. Cementkötésű bevonat esetén nem szabad savas kémhatású tisztítószert használni, műgyanta esetén lehet (a fugára itt is külön ügyelni kell, hogy a tisztítószer ne károsítsa). Fontos, hogy vagy szakcégre bízzuk a takarítást, vagy legyen szaktanácsadónk, akár attól a cégtől, amelytől a takarítóeszközöket, a vegyszereket vásároljuk. A helytelen takarítási technológia sok kárt okozhat és tönkreteheti a felületet. Alaptisztításkor külön oda kell figyelni az erősebben szennyezett, foltos területekre, mert esetleg el lehet távoltani a foltokat, vagy le lehet építeni a szennyezettség káros hatását. Előfordulhat, hogy a kitisztított, eltüntetett olajfoltok újból megjelennek. Ennek általában a leszivárgott olajszennyeződés az oka, ami a tisztítás után felfelé visszaszivárog, mert a kapilláris hatás felhúzza a folyadékot a kissé mélyebben levő zónából.

Fontos még tudni, hogy a takarítás a mechanikai sérüléseket és a felületi hibákat, egyenetlenségeket nem javítja ki, az már a betonjavítás kategóriába tartozik. A takarítás nem betonjavítás, nem padlójavítás, hanem tisztítás és állagmegóvás a használati élettartam biztosítása, elnyújtása érdekében. Erre célszerű erőforrást biztosítani.

(fotók: a szerző, Danucem)