Lapszámok

2022. augusztus XXX. évfolyam IV. szám

Megújult a somogyi Festetics kúria

A Somogy megyei Böhönyén található Festetics kúria az elmúlt hónapok során nagymértékű felújításon esett át: az új tulajdonosok a kúriában 15 szobás borhotelt és rendezvényközpontot alakítottak ki, illetve külön borászati feldolgozóüzem is készült egy régi Festetics grófi présház felújításával, kibővítésével együtt.

A présházat valamikor az 1800-as évek első felében kezdték építeni, különlegessége, hogy a pince közel 130 méter hosszú, valamint itt található meg vélhetően Európa legnagyobb fa prése, amely mintegy 9,5 méter hosszú és 3,5 méter magas.

A projekt során különleges építési megoldásokat is alkalmaztak; a födémek mindkét szinten a Leier Hungária Kft. által gyártott körüreges födémpallók. A fesztáv 11 méter, és 5-6 tonna egy-egy panel, amelyeket 40 tonnás daruval emeltek a szakemberek a helyükre. Emellett a fürdőszobák is mind egyedi tervezés alapján készültek, sőt, egy ember nagyságú kandalló is helyet kapott az épületben.

A vízszigetelés a régi falaknál injektálással történt, Baumitos szárító vakolatrendszerrel ellátva. A projekt kivitelezéséhez a Duna-Dráva Cement Kft. beremendi CEM II/B-M (V-LL) 32,5 R típusú cementjét használták fel, és sok más alapanyag mellett hozzávetőlegesen 500 m3 betonra volt szükségük az építőknek.

A felújítási munkálatok 2022 júliusában fejeződtek be.

(fotó: Beck Zoltán)