Lapszámok

2022. június XXX. évfolyam III. szám

Kis Tünde: Beton üveggel, fémmel, bőrrel – izgalmas anyagtársítások

Egyáltalán nem volt tudatos a választás Barcsai-Debrődi Andrea részéről, hogy betonnal foglalkozzon, korábban sokféle dologgal kísérletezett hobbiszinten, de egyik sem kötötte le igazán. Néhány éve a barátnőinek készített betonból ékszert karácsonyra, és szép lassan szenvedélyévé vált ez a fajta kézműves tevékenység. Egy idő után a beton több lett számára, mint homok, cement és víz keveréke, hamar kialakult benne az érzés, hogy ez az anyag az, amivel hosszú távon együtt tud működni, mert folyamatosan magától jövő inspirációt nyújt számára. Így született meg a Rebelle Beton Design.

- Milyen technológiát használ az ékszerek, tárgyak készítésénél? Szükség van-e valamilyen speciális betonra, keverékre?
- A technológia meglepően hasonlít az építkezésnél alkalmazott módszerekhez, csak sokkal kisebb léptékben. Például ugyanúgy keverem a betont, csak nem betonkeverőben, hanem többnyire kézi erővel, ugyanúgy használok erősítést néhány nagyobb betontárgynál, csak éppen nem vasból, hanem üvegszálas hálóval.

A felhasznált beton fajtáját alapvetően kétféle típusra bontanám annak függvényében, hogy mi készül belőle. Az ékszerek készítésére egy finomított szemcséjű hobbibetont használok, ami egyrészt alkalmasabb arra, hogy az emberi bőrrel érintkezve ne legyen irritáló hatású, illetve kisebb ékszerek esetében könnyebb is vele dolgozni. A home dekor termékek alapanyaga pedig általános betonkeverék, ami bármelyik barkácsáruházban fellelhető. Ezeknél általában törekeszem a lehető legkisebb szemcsenagyságú betontípust választani. Ahhoz, hogy egyedibb termékek készülhessenek, igyekszem minél több saját készítésű öntőformát használni, illetve most épp egy 3D-modellező tanfolyamon veszek részt, aminek segítségével remélhetőleg még izgalmasabb termékeket tudok majd alkotni.

- Milyen anyagokkal, technikával társítja, díszíti a készített ékszereket, tárgyakat? Mit enged meg az anyag és mit nem?
- A betonnak azt a tulajdonságát kedvelem leginkább, hogy jól kijön más anyagokkal, ezt igyekszem is kihasználni. Ahogy a legtöbb háztartásban, úgy nálunk is előfordul véletlen pohártörés, és ilyenkor gyakran félreteszem az eltört üvegdarabokat. Legutóbb például egy beton hamutartóba kerültek az összetört üveg darabjai. A nagy kedvencem a Tiffanyüveg és beton kombinációja, ezek együtt gyönyörű színes és különleges külsőt eredményeznek. Van lehetőség a betont betonnal is kombinálni, ilyenkor betonból készítek betonchipset különböző színárnyalatokban, amit aztán kis darabokra tördelve keverek a betonmasszához, majd száradást követően hosszú csiszolási folyamat után alakul ki egy terrazzo szerű mintázat. E módszer különleges egyedisége, hogy meglepetészszerűen kerülnek elő a betonból a betonchipsek, ezért szinte lehetetlen két egyforma mintázatú tárgyat létrehozni.

Az ékszerek díszítésére gyakran használok különböző csillámokat, festékeket, színezőpasztákat, különböző dekorkavicsokat is. Természetesen voltak sikertelen próbálkozásaim, például a szárított virágokkal vagy a parafával, ezeknél nem sikerült maradéktalanul megvalósítanom azt, amit kigondoltam belőlük.

- Ma már egyre többen látják meg a beton sokszínűségét, a benne rejlő lehetőségeket. Van valamiféle trend, divat, stílusirányzat a beton ékszerek, tárgyak esetében?
- Igen, abszolút úgy látom, hogy a betonnak van egyfajta trendje, de még mindig nem mondanám mainstream alapanyagnak. Valóban sok lehetőség kínálkozik a beton felhasználására, és vannak népszerűbb felhasználási módok, amik többször szembejönnek. De összességében azt látom, hogy a legtöbb alkotónak, akit követek, megvan a saját látásmódja, a kialakult stílusirányzata, és ez megjelenik a munkáiban.

- Miért szeretik viselni vagy használati tárgyként maguk mellett tudni a beton tárgyakat a felhasználók? Milyen visszajelzéseket kap tőlük?
- Talán mert még meghökkentő a tudat, hogy betonból van. A legtöbb ember fejében van egy elképzelés a betonról, ami többnyire egy nehéz, szürke, barátságtalan, rideg dolog, ami alapvetően az építőipar sajátja. Aztán amikor meglátnak egy mutatós, szép dizájnnal ellátott ékszert betonból, akkor az jobban felkelti az érdeklődésüket, mint egy már jól ismert alapanyagból készült ékszer.

(fotók: Rebelle Beton Design)