Lapszámok

2022. június XXX. évfolyam III. szám

Rácz Attila: Megjelent az MSZ EN 14992:2007+A1:2013 Előregyártott betontermékek. Falelemek című szabvány magyar nyelvű változata

2022. május 1-jén megjelent az MSZ EN 14992:2007+A1:2013 – Előregyártott betontermékek. Falelemek című szabvány magyar nyelvű változata, amely az általa szabályozott termékek gyártásával, gyártásköziés késztermék-ellenőrzésével, valamint azok jogszerű forgalomba hozatalával kapcsolatos előírásokat foglalja magában. Az MSZ EN 14992 szabvány harmonizált szabvány, a ZA mellékletében meghatározták a termékek CE-jelölésével kapcsolatos különböző módszereket és az azokkal kapcsolatos előírásokat is.

A szabvány a szokványos (normál) testsűrűségű vagy könnyűbetonból készült, tömör szerkezetű, előregyártott falakra vonatkozik, de a gyártáshoz szálerősítésű (acél, polimer vagy egyéb anyagú szálakkal erősített) beton felhasználása is megengedett.

A termékek lehetnek egyszerű vasalatlan, vasbeton- vagy feszített vasbeton elemek. Lehetnek teherhordók (pl. tömör falak, kéregfalak v. kompozit falak, szendvicsfalak, könnyített falak), vagy nem teherhordók (burkolatok). Sőt, a falelemek akár pillérként vagy gerendaként is funkcionálhatnak!

Funkció szempontjából a falelemek rendelkezhetnek külső fal funkcióval vagy sem, rendelkezhetnek burkolati funkcióval vagy sem, vagy akár ezen funkciók kombinációjával. A külső fal funkciói lehetnek a hőszigetelés, a hangszigetelés és nedvességszabályozás, vagy ezek tetszőleges kombinációja.

A termékekkel kapcsolatos tervezési előírások tekintetében az Eurocode-szabványok (MSZ EN 1992-1-1 és MSZ EN 1992-1-2) az irányadók, az egyes terméktulajdonságokkal kapcsolatos általános részleteket pedig az MSZ EN 13369 szabvány szabályozza. A falelemek összeállításával, összeszerelésével pedig – csakúgy, mint valamennyi előregyártott szerkezeti elem esetében – az MSZ EN 13670 Betonszerkezetek kivitelezése című szabvány foglalkozik.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának előkészítését és megjelentetését a Magyar Betonelemgyártó Szövetség és tagvállalatai is támogatták.

(fotó: hu.123rf.com)