Lapszámok

2022. június XXX. évfolyam III. szám

Drága az acél? Használjon helyette MAPEFIBRE ST nagy szilárdságú polimer szálat

Az elmúlt időszakban mindannyian tapasztaltuk a környezetünkben bekövetkezett változásokat. Korábban a vírus, napjainkban pedig a zajló háború van hatással az életünkre, a munkánkra és a szokásainkra. A bizonyos területen viszszaesett alapanyaggyártás és logisztika, valamint az előtérbe került környezetvédelem szempontjai szerint kialakított új szabályozások egyaránt negatív hatással vannak a termékek beszerezhetőségére és áraira.

Az építőipar a hatalmas mennyiségű anyagfelhasználás és az alkalmazott termékek sokfélesége miatt különösen kitett ezeknek a hatásoknak. A megnövekedett költségeket részben át lehet hárítani a megrendelőkre, de emellett észszerű megvizsgálni az elmúlt időszak fejlesztései során létrejött új technológiák alkalmazását. Ahogy azt már sokan tapasztalják, a szokásoktól eltérve korszerű anyagok használatával leegyszerűsíthetők a munkafolyamatok, egyszerűbbé válhat az anyagbeszerzés, valamint jelentősen csökkenthetők a költségek, melyekkel kompenzálódik az amúgy érezhető jelentős drágulás.

A földön a víz után a legtöbbet használt anyag a beton. Jelentős része vassal kombinálva épül be, ezzel alkalmassá válik arra, hogy minden irányból hatalmas terhelést tudjon elviselni a szerkezet. Mint az ismert, a szerkezet „húzott oldalán” az alkalmazott vasbetét áll ellen a megnövekedett feszültségeknek.

Az elmúlt tíz évben bevezetett új technológia lehetővé tette, hogy egyre több alkalmazásban helyettesíthetők legyenek az acél betétek. A Mapei saját gyártású MAPEFIBRE ST nagy szilárdságú makro polimerszálainak alkalmazása speciális tulajdonságaiknak köszönhetően sok esetben előnyös választás a hagyományos acélhálókkal és acélszálakkal szemben. A szerelési költség nélkül egyszerűen adagolható termék többek között nagy húzószilárdsága, kiváló vegyi és korrózióálló képessége miatt lett gyorsan népszerű a szerkezetépítők, az iparipadló-kivitelezők és az esztriches cégek körében.

Az acél rendkívüli áremelkedésének és a betonvas beszerzési nehézségének következtében a betonokban – nem a tartószerkezetek esetén – a kivitelezők makro polimerszálakkal helyettesítik a betonacélokat. A korábban elindult fejlesztések célja, hogy a különböző típusú statikus PP-szálak a legtöbb területen képesek legyenek helyettesíteni a betonacélt. A statikus tervezéshez szükséges számítások ma már rendelkezésre állnak a feszültségek kiszámításához. A speciális kiszerelésnek köszönhetően tovább egyszerűsödött a szálak adagolása, és a betonkeverékben rövid keverési időt követően is már egyenletes eloszlásban vannak jelen, ezzel biztosítva a beton kiszámítható szívósságát.

A tapasztalatoknak és a tervezhetőségnek köszönhetően a tartószerkezetek egy része is gyártható PP-szálakkal, és erre az alkalmazásra is már számtalan referencia készült.

A MAPEFIBRE statikus szálak használata esetén a statikai tervek elkészítésén túl a Mapei Betonlabor segítséget nyújt a betonösszetétel megfelelő összeállításában is. A kivitelezői igények és a helyi körülmények figyelembevételével ilyen módon garantálható az elvárt, jól működő, esztétikus betonszerkezet.

További információ: mapei.hu

(fotók: MAPEI)