Lapszámok

2022. június XXX. évfolyam III. szám

Budapest építészete 2000–2020

Építészet és fotó, építészet és írás – Palkó György épületfotós és Mizsei Anett építész, szakíró arra vállalkozott, hogy könyvükben Budapest kortárs építészetének egyféle keresztmetszetét adják.

Somogyi Krisztina (egyetemi docens, kurátor, szerkesztő, építettkörnyezet-kutató) előszava vezeti fel a projekteket, másfelől a háttérben zajló munkára, illetve a város alakulásának húszéves folyamatára is ablakot nyit. Tágabb kontextusba helyezi a bemutatott alkotásokat, de magát a könyvet is. Trendeken és divaton túl az építészetet és Budapestet reprezentáló válogatás sokszínű, helyet kap benne az új mellett a régi is: foghíj, zöldmezős beruházások és iparterület-rehabilitáció, átalakítás és újrahasznosítás – egy élő város megannyi sejtje.

2000 és 2020 között ikonikus, a városképet alapjaiban új irányba fordító nagyberuházások és szerényen meghúzódó rejtett kincsek egyaránt születtek. Előbbieket mindenki ismeri, utóbbiakat kevesek fedeznek fel. De ahogyan a városban, úgy ebben a kötetben is megférnek egymás mellett: életünk részei, melyekre Palkó György fotóin keresztül talán kicsit más szemmel tekint majd az olvasó. Szó szerint és átvitt értelemben is új nézőpontok nyílnak az oldalakat forgatva. Az építészeti alkotás több állóképek sorozatánál: gazdag, emlékeket és érzéseket kelt, amelynek lényege a személyes megtapasztalás. A kötet épp ezért csak kiindulópont, felhívás olvasójához: járjon nyitott szemmel, fedezze fel, miről mesél neki a ma építészete. Gondolkodjon együtt a szerzőkkel, miközben kialakítja magában saját Budapestjét.

www.gyorgypalko.com