Lapszámok

2022. június XXX. évfolyam III. szám

In memoriam Selmeczi Károly

Életének 73. évében, 2022. 04. 30-án elhunyt Selmeczi Károly közlekedésépítő mérnök, a Magyar Betonszövetség első elnöke.

Selmeczi Károly szakmai pályája 1964- ben a székesfehérvári Jáky József Útépítési Technikumban indult, érettségi után a BME Építőmérnöki Kar Közlekedésépítő szakán diplomázott. Építőipari munkásságát a KÉV-METRÓ Építőipari Vállalatnál kezdte, építésvezetőként, majd főépítésvezetőként jelentős budapesti beruházások irányítását végezte. Az észak–déli metróvonal (M3) több szakaszának és állomásának kivitelezését is irányította a 70-es és 80-as években. Az ő vezetésével készítette a vállalat a budavári sikló rekonstrukcióját.

A transzportbeton-gyártásban és -értékesítésben a KÉV-METRÓ Vasbetonipari Szolgáltató Leányvállalatnál mint főüzemvezető majd mint ügyvezető dolgozott, olyan létesítmények betonellátását biztosították, mint a Hárosi Duna-híd, az M3 újpesti szakasza vagy a Kempinski Hotel. A DANUBIUSBETON-nál ügyvezetőigazgató-helyettes volt, majd a CEMEX cégcsoport ügyvezetője. Ezen időszak kiemelkedő projektjei: Duna Pláza (1996), MOM Park mélyépítés (2001), Új Nemzeti Színház (2002), Széchy Tamás Uszoda (2006). 2012-ig, nyugdíjazásáig, a BETONPARTNER Magyarország Kft. ügyvezetőjeként dolgozott. Meghatározó beruházások: Eiffel tér irodaház (2009), K3 irodaház (Könyves Kálmán krt. 48., 2010), Gönyű erőmű (2011), Városligeti Műlyégpálya (2011).

1999–2001 között a Magyar Betonszövetség első elnöke volt. A későbbiekben többször újraválasztották, a szövetségben a szakmai munka motorjaként tartották számon. Kollégái jókedélyű, mosolygós, megbízható munkatársként, a hazai betonszakma kiemelkedő egyéniségeként emlékeznek rá. Idézet egy megrendelőtől: „aki nem ismeri a Selmeczi Karcsit, az nincs is jelen a budapesti betonpiacon.”

Nyugodj békében!