Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

Holcim Awards - Következő generáció a fenntartható építészetért

A Holcim Awards a világ legjelentősebb fenntartható építészeti tervpályázata, amelyet a közeljövőben már hetedik alkalommal hirdetnek meg. A nemzetközi verseny legutóbbi ciklusában (2020–2021) 134 országból közel 5000 tervvel mérték össze szakmai tudásukat a versenyzők. A pályázatok fele a „Következő Generáció”, azaz a 30 év alattiak kategóriájában érkezett. Mindez jól mutatja a jellemző trendet, a fiatal szakemberek elköteleződését a fenntartható építészeti megoldások iránt.

A közel 2 millió dollár összdíjazású pályázat olyan innovatív építészeti projekteket támogat, mutat be és népszerűsít egyaránt a szakmai közönség és a lakosság számára, amelyek ötvözik az építészeti kiválóságot az életminőség javításával. A kiválasztott és támogatott projektek mindegyike fenntartható megoldást jelent az építészet és az építőipar napjainkban felmerülő kihívásaira technológiai, környezetvédelmi, társadalmi-gazdasági, valamint kulturális vonatkozásban – helyi, regionális és globális szinten is.

Újat alkotni a régiből, Svájc
A 6. fordulóban, az európai régióban és a teljes globális versenyben is egy svájci épület nyerte el az arany fokozatú díjat. Különlegessége, hogy a körforgásos modellt teljes egészében kiaknázza. A svájci tervezők úgy alakítottak ki a régi épületből egy 3 szintes 12 lakóegységes építményt, hogy a régi létesítményből mindent újrahasznosítottak és az új elemeket is máshonnan származó építési és bontási hulladékból pótolták.

A projekt, bár építészetileg nem gyakorol óriási hatást a világra, az emberek gondolkodásmódját célozza megváltoztatni. A cél, hogy csökkenjen az építési hulladék a lebontott épületekben, a leszerelt elemek hasznosíthatók legyenek új építési projektekben.

Újragondolt kiskereskedelem, Ausztria
Európai Elismerés díjban részesült egy osztrák projekt is, amely az „Egységes Nagy Doboz” elnevezést kapta. Manapság az új kiskereskedelmi épületek a városközpontokon kívül épülnek, így egyre több a külvárosi üzletés bevásárlóközpont. Ezzel száll szembe az első olyan teljes méretű IKEA áruház, amelyet Bécs belvárosában építettek.

Az épület karcsú és rugalmas egység. A tervezők célja volt, hogy olyan épületet alkossanak, amelyet szeretnek az emberek, illeszkedik a belvárosba, könnyen alakítható a majdani változásokhoz. Acélszerkezete egyszrűen leszerelhető és újrahasznosítható. Az épület a termékek bemutatásán túlmenően további közösségi tereket kínál. Így például boltokat a bejárati szinten, erkélyeket, tetőteret, kávézót, amelyek a város sétálóutcájával harmonizálnak. A zsűri tetszését méltán nyerte el az épületrendszer rugalmassága és alkalmazkodóképessége, az újítás, amely hosszú távú tartósságot ígér és jóval túlmutat az alapvető funkciókon.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft., a hazai építőipar egyik meghatározó építőanyag-gyártójaként kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. Fenntarthatósági törekvéseivel összhangban minden hazai építészt, tervezőt, mérnököt, építőipari céget arra biztat, hogy éljen az ingyenes pályázati lehetőséggel. Felhívva a figyelmet a „Következő Generáció” kategóriára, ahol diákok és 30 éves vagy annál fiatalabb szakemberek pályázhatnak jövőbe mutató koncepciókkal és merész ötletekkel. Ezen pályázatok lehetnek akár a tervezés korai szakaszában is (kutatási és tervező stúdiós munkák).

Érdemes figyelemmel kísérni a Holcim Alapítvány honlapján a jelentkezés feltételeit és a részleteket: https://www.holcimfoundation.org/

(fotók: LAFARGE)