Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

Tanuljuk a betont!

INNOVATÍV BETON MEGOLDÁSOK

Az építőipar szénsemlegessé válásában a technológiáknak és innovációknak fontos szerepük van, ezért a cement- és betonágazat folytatja hagyományosan innovatív stratégiáját az életciklusra vetített CO2-csökkentés érdekében. A cél eléréséhez azonban a cement- és betonágazat erőfeszítése nem elég, ki kell egészíteni az építőiparra kiterjedő, illetve az építőiparon túlmutató egyéb innovációs elemekkel, mint pl.:

  • A digitalizált ipari gyártásnak és a 3D nyomtatásnak köszönhető fokozott pontosság, a teljes értéklánc optimalizálása csökkenti a CO2 -kibocsátást.
  • Az épületek tervezésében az építészeknek is tovább kell lépniük a kivitelezés nagyobb modularitásának érdekében. Az épületek hosszú élettartamuk alatt funkcióváltáson eshetnek át, ezért az épületelemeknek modulárissá, újra felhasználhatóvá kell válniuk olyan megoldásokkal, amelyek csökkentik a szükséges anyag mennyiségét és a hulladékot, egyben növelve az anyag hatékonyságát. Erre a célra a legmegfelelőbb anyag a beton.
  • A beton hatékonyan alkalmazható a megújuló energiacsúcsok következtében keletkezett feleslegek tárolására, lehetővé téve az épületek egész éves fűtését további költségek nélkül.
  • Előregyártott betonelemek újrafelhasználása több mint 30 százalékkal csökkenti a költségeket az épület szén-dioxid-lábnyomának jelentős csökkenését eredményezve.

(forrás: Az építőanyag-ipar szerepe a körforgásos gazdaságban – Lehetetlen küldetés, vagy reális jövő? 2020-ban megjelent tanulmány)