Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

Egyedülálló zsaluzattal újul meg a makói Hagymatikum

Íves, egyedi vasbeton zsalurendszerekkel épül tovább Makó büszkesége, a Hagymatikum Gyógyfürdő. A szerkezetépítő Most-Épker Kft. a MEVA e különleges épülethez gyártott zsaluelemeit használta, amelyek ezúttal is bővelkedtek speciális megoldásokban.

A beruházás 9,2 milliárd forintos kormányzati támogatással készül, 3.200 m²- es családi élményzónával, 220 m²-es külső medencével, három fedett csúszdából álló csúszdatoronnyal és napozóteraszos nyári öltözővel bővül, ezáltal gyakorlatilag megduplázódik a kapacitása. A bővítés Makovecz Imre ötletei alapján a Makona Tervező Kft. tervei szerint valósul meg. A gyógymedencék Csernyus Lőrinc, a három- és négykaréjos fürdőmedencékkel rendelkező élményfürdő terve pedig Gerencsér Judit nevéhez fűződik.

A generálkivitelező Fehérép Kft. a szerkezeti munkák kivitelezésére a Most-Épker Kft.-t kérte fel. Az íves, egyedi formák speciális igényei egyedi zsaluszerkezetet kívánnak, amelynek tervezésére és gyártására a MEVA szakértelmét találta legalkalmasabbnak a kivitelező.

Íves falak, különleges zsaluzattal
A létesítményt – hasonlóan a már elkészült üteméhez – döntően íves felületek jellemzik” – mondta Oláh Zoltán, a MEVA mérnöke, aki már az előző ütemben is szoros együttműködésben segítette a kivitelezők munkáját. „A falak a MEVA új fejlesztésű RADIUS zsaluzatával készülnek, amivel tökéletes íves betonfelületeket lehet létrehozni” – mondta a szakember.

A projekthez készült zsaluzat gyártása folyamatos és közvetlen együttműködést feltételezett a gyártó és a kivitelező között. Nemcsak az épület, de a medencék falazatának speciális formái is jól átgondolt szerkezeteket kívánnak. „Az íves medencefalaknál RADIUS zsalut kombinálnak fa zsaluzattal a medencék túlfolyóinak kialakítása miatt.” Oláh Zoltán további részleteket is elárult a rendhagyó munkáról. „A létesítmény központi eleme az életfa, amit az általunk tervezett egyedi zsaluzattal építenek. A kivitelező munkáját szerkezeti egységek zsaluzati terveinek elkészítésével is támogatjuk. Ezek közül néhány: a pinceszinti íves falak, az íves medencefalak, a csúszdatorony, az életfa és a födémek zsaluzata. Az egyenes és sokszög alakú falakhoz a kivitelező a MEVA MAMMUT falzsalurendszerét használja, amelyből egyébként jelentős saját készlettel is rendelkezik.

A gondos tervezés során a kivitelező számba vette az egyedi formákból adódó esetleges nehézségeket, de még így is akadtak nem várt események, amelyek megnehezítették a munkát.

Profi gárdára és szoros együttműködésre volt szükség, hogy a munka a tervezett ütemterv szerint haladjon. A Makovecz-stílusú Hagymatikum íves szerkezeteivel, páratlan építészeti megoldásaival, látványos megjelenésével a szakma csúcsát jelenti mind a MEVA, mind pedig a kivitelező Most-Épker Kft. számára.

Zsalukészlet webshopból
Egyedi, igényekre szabható alapcsomagok közül is választhatnak a MEVA webshopjának felhasználói, de minden olyan eszköz és alkatrész megtalálható a felületen, amelyre a hatékony zsaluzási folyamat során szükség lehet! A szakmai tanácsadással egybekötött rendelési folyamatnak köszönhetően bárki könnyedén és gyorsan frissítheti, optimalizálhatja zsalukészletét. Egy átgondoltan összeállított eszközpark jelentős tételeket könnyíthet a projekt költségvetésén – ebben is segítenek a shop.meva.hu és a cég szakértői.

www.shop.meva.hu

(forrás, képek: MEVA)