Lapszámok

2022. április XXX. évfolyam II. szám

A szakma felelőssége munkát adni az Ukrajnából érkezőknek

A szakmának fontos felelőssége, hogy aki Ukrajnából érkezik és munkát szeretne, adjunk nekik – jelentette ki Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke a Budapesten megrendezett 7. Országos Építőipari Szakember Találkozón.

Koji László fantasztikusnak értékelte az előző év teljesítményét. Emlékeztetett, hogy az építőipar 5 400 milliárd forintnyi beruházást valósított meg a múlt évben, ez 13 százalékkal több, mint az előtte való évben volt, és ezer milliárddal több, mint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben. Emellett 25 ezer emberrel többet foglalkoztatott az ágazat, mint a járvány előtti időszakban, immár 375 ezer kollégának adva munkát.

A szakember szerint az építésgazdaság számára ez az év nehezebb lesz, mint a múlt év volt, mert tele van kockázatokkal, bizonytalansággal és kiszámíthatatlan. Ennek okai az állami és önkormányzati megrendelések csökkenése, az építőanyag-áremelkedés, valamint az infláció, melyet az orosz–ukrán háború hatása tovább tetéz. Figyelmeztetett, hogy felerősödött a keletről nyugatra menő munkaerő-áramlás, már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, ezért a szakmunkások megtartása érdekében emelni kell a béreket. Hozzátette, hogy talán most van egy olyan pillanat, amikor nem mennek el többen, mint amennyien hazajönnek.

Koji László aggodalmát és együttérzését fejezte ki a háborús helyzet miatt. Kijelentette, hogy a szakmának fontos felelőssége, hogy aki Ukrajnából érkezik és munkát szeretne, adjunk neki.

Idén nem osztották ki a szakmai díjat
A rendezvényen átadták a Mesterek Mestere közönségdíjakat. A közönség szavazatai alapján 2021. Mesterek Mestere Vér Lajos lett, a második Somogyi Zsolt, a harmadik Nagy Elemér. Szakmai díjat nem osztott ki a zsűri, mivel több pályamunka azonos színvonalú volt, ezek közül nem tudtak győztest hirdetni. 2022-ben megújul a 2015-ben alapított Mesterek Mestere díj. A díjátadást követő egész napos, közel 800 szakember személyes és online részvételével zajló eseményen szakmai előadások, alkalmazástechnikai bemutatók, szakmai kiállítás és vásár várta a rendezvény résztvevőit.

(forrás és fotó: Hírnévügynökség)